Premium

Bij handbalsters ZAP ontbreekt zelfs de vechtlust, als basis van iedere prestatie

Bij handbalsters ZAP ontbreekt zelfs de vechtlust, als basis van iedere prestatie
Femke de Vries was een van de weinigen bij ZAP die zich wel liet gelden
© Foto George Stoekenbroek
Breezand

De generale repetitie tegen de nummers twee en drie was eerder zo veel belovend. Maar met de ongenaakbare koploper Kwiek op bezoek werd de uitvoering een doffe tegenvaller. Volstrekt kansloos werd ZAP gewezen op alle tekortkomingen.

Dat kon achteraf ook weer als meevaller worden uitgelegd. ZAP kreeg immers als zekerheid mee dat de eredivisie onder de huidige omstandigheden van het lijstje met ambities geschrapt kan worden. Ronald van de Kamp, de coach die uiterlijk tamelijk koel reageerde maar van binnen diep ontgoocheld moet zijn geweest, voegde er zelfs aan toe dat het zonder versterkingen van buitenaf misschien nooit zou lukken.

Voor deze handbalcompetitie met de versoepelde promotiemogelijkheden lijkt zelfs een barrage om het moeizame seizoen sportief nog enigszins te rekken een heilloze missie te worden. Nu de periode die uitzicht bood na de tweede nederlaag op rij is afgeschreven biedt de zesde plaats nog houvast. De wedstrijd van zondag bij de reserves van Quintus is in dat kader van groot belang, aldus Van de Kamp. Nog een nederlaag betekent volgens hem dat de zomer al in de winter begint.

Op basis van deze zaterdagavond kan het alleen nog maar verbeteren. Zoals de progressie nu na rust, toen een werkelijk dramatische eerste helft (9-19) enigszins de vergetelheid in werd gespeeld. Met goedkeuring ook van de tegenstander die deze competitie nog geen punt afstond en gewend is steeds weer ruim uit te halen. Daarom stoorde Van de Kamp zich niet zo zeer aan de serie tegentreffers. Wel aan de goedkope wijze waarop Kwiek die mocht produceren. Over een rode loper die bij aanvang al leek uitgerold. Die overbodige maar grote mate van respect voor de tegenstander kon ZAP moeilijk afschudden. Het was al lastig om het verschil tussen de eigen zwart witte kleuren naast die van de rode oppositie te onderscheiden. Dat het mede daardoor een lange avond zou kunnen worden had Van de Kamp al snel door. Ook nog eens zonder Puck Langelaan die te zeer geblesseerd was om te kunnen spelen. Met als gevolg dat een cirkelspeelster nu werd belast met de opbouw.

Binnen vijf minuten riep de coach zijn troepen voor een time out bij zich. Om de gemaakte afspraken nog eens onder de aandacht te brengen en een zwalkende ploeg een handje te helpen op de been te blijven. Toen ook Tessa Oele haar aanvankelijke suprematie onder de lat moest inleveren en Anouk Glas in dit geval niet het gewenste alternatief bleek, kon Kwiek rennend en vliegend uitlopen. Op een wijze die de koploper zo graag hanteert. In de omschakeling waarvoor er nu nauwelijks tot niets geforceerd hoefde te worden om die op gang te brengen. Daar zorgde ZAP wel voor. Pas in de tweede helft, toen de marge via 9-21, 10-24 en 13-28 bij 18-34 zijn top had bereikt, was er iets van eer herstel. Omdat de ploeg, waar Femke de Vries op de cirkel als een van de weinigen zich over het algemeen zeker wel liet gelden, ging doen wat Van de Kamp voor aanvang al had gevraagd. Die kennis sorteerde alsnog treffers. De wedstrijd die het nooit was werd het ook nu niet meer.

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen