Premium

Jong Volendam legt nummer drie Katwijk op pijnbank maar blijft met lege handen achter [video]

Jong Volendam legt nummer drie Katwijk op pijnbank maar blijft met lege handen achter [video]
Volendam

De meegereisde Katwijk-aanhang verstomde zaterdag gedurende de wedstrijd tegen laagvlieger Jong Volendam. Totdat in de 68e minuut Volendam-keeper Joey Roggeveen bij een 2-0 voorsprong een rode kaart opliep. Een klein halfuur en drie doelpunten van Marciano Mengerink later kon de aanhang alsnog feestvieren.

„Het gevoel dat nu in de kleedkamer hangt is dat er een behoorlijke tik is uitgedeeld”, meldde Volendam-coach Berry Smit na de wedstrijd.

„Maar Johan Plat en ik proberen dit om te zetten in een positieve stemming, door duidelijk te maken dat ze fantastisch reclame hebben gemaakt met Wim Jonk op de tribune, die al vier van ons in het eerste heeft rondlopen.”

Met een korte anekdote na de wedstrijd, gaf Smit het verschil tussen de titelkandidaat en de nummer zeventien van de tweede divisie weer.

„Ik stond voor de wedstrijd met Raoul Esseboom (de voormalig Volendam-speler die tegenwoordig voor Katwijk voetbalt, red.) te praten toen twee kleine mannetjes voorbij liepen. ’Dat zijn niet de ballenjongens’, lachte ik tegen hem.”

In alles was de tegenstander een maatje groter. Behalve binnen de lijnen. Met wat geluk beperkten de bezoekers de schade in de eerste helft tot twee goals.

Jong Volendam legt nummer drie Katwijk op pijnbank maar blijft met lege handen achter [video]
Het wegzenden van Volendam-keeper Joey Roggeveen, die hier nog sterk en reglementair Marciano Mengerink te snel af is, was het kantelpunt.
© Foto Wim Egas

Tot de 25e minuut had de nummer drie van de tweede divisie een licht overwicht, maar kwam het moeilijk voorbij de laatste linie van de jonge tegenstanders. Totdat één van hen, Kevin van Gasteren, een afstandsschot prachtig in de rechterbovenhoek plaatste, buiten bereik van keeper Ricardo Kieboom.

Zes minuten later verdubbelde de thuisclub de score uit een corner van Dean James die verdediger Brian Plat bij de tweede paal binnen kopte. De 2-0 ruststand was niet onverdiend. Het was overigens duidelijk niet de beste wedstrijd van Katwijk.

Maatregelen

De vertrekkende Katwijk-coach Jan Zoutman nam al voor rust maatregelen en wisselde verdediger Esseboom voor een andere speler met een verleden bij Volendam, aanvaller Jordy Hilterman. Katwijk drong mede hierdoor in de tweede helft meer aan hoewel de laatste linie van de tegenstander een lastig te nemen vesting bleef, waar meermaals een gevaarlijke counter begon.

De slotfase van de wedstrijd was tumultueus en dat begon in de 68e minuut met een uitbraak van de door Hilterman diep gestuurde Mengerink. Keeper Roggeveen kwam ver uit en keerde de bal met de hand, waarna hij van scheidsrechter Jesse Rozendal mocht inrukken.

Het inbrengen van tweede keeper Barry Lauwers voor Samir Ben Sallam ging gepaard met de nodige commotie, wat laatstgenoemde en assistent-coach (en oud-speler van Katwijk) Plat geel kostte. Lauwers keerde de daaropvolgende vrije trap knap, evenals de rebound van Bart Sinteur.

Hattrick

Zeven minuten later maakte Mengerink vanaf de stip alsnog de aansluitingstreffer, na een handsbal van Volendam-spits Youssef Blel. In de 84e minuut scoorde de aanvaller ook de gelijkmaker, nadat een hakbal van Hilterman via de paal terugkaatste en een minuut voor tijd maakte Mengerink vanuit de draai zijn hattrick en de domper voor de Volendammers compleet.

Toch overheerste trots bij de Volendammers. Smit: „Als we dit elke week op de mat kunnen leggen, gaan we nog flink wat punten pakken.”

Jong Volendam-Katwijk 2-3

25. Van Gasteren 1-0, 31. Plat 2-0, 75. Mengerink 2-1 (pen.), 84. Mengerink 2-2, 89. Mengerink 2-3. Rode Kaart: 68. Roggeveen (Jong Volendam).

Jong Volendam: Roggeveen; Hilton, M. Veerman, Plat, James, Ben Sallam (71. Lauwers), Van Gasteren, Van Montfort, Panka (62. Beers), Blel (83. Lee), El Kadiri.

Katwijk: Kieboom; Sinteur, Esseboom (41. Hilterman), Blokland, Van Weerdenburg, Van der Meer, Jongman, Susan (46. Bibuljica), Mengerink, Bergkamp, Van den Ban (88. Robinson).

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen