Premium

Tijdelijke brug over de Zaan lijkt goede oplossing voor een vervelend probleem

Tijdelijke brug over de Zaan lijkt goede oplossing voor een vervelend probleem
Leontien de Boer (links) maakt met haar kinderen de oversteek via de pontonbrug. Rechts in geel pak verkeersregelaar Zakaria Ali.
© Foto Erik Rietman
Zaandam

„Het voelt nog een beetje onwennig voor de meeste mensen, maar eigenlijk gaat alles hartstikke goed”, zegt verkeersregelaar Zakaria Ali. Hij stond zaterdagochtend al sinds zeven uur op de splinternieuwe tijdelijke brug in hartje Zaandam, die de komende maanden voetgangers en fietsers van de ene naar de andere kant van de Zaan moet brengen.

„Mevrouw, dat is het fietspad”, hoor je de verkeersregelaars op de drijvende brug vooral roepen. „Daar kan ook nog wel wat aan verbeteren”, zegt Ali. „Er moet nog iets duidelijker worden aangegeven met borden en symbolen op het wegdek hoe en wat, maar voor nu staan wij er om alles in goede banen te leiden.” Dat is fijn, want het is behoorlijk druk op de eerste dag dat de brug open is.

Het scheepvaartverkeer kan ondanks de nieuwe drijvende brug gewoon door de Zaan blijven varen. Binnen bepaalde tijdsblokken is het niet mogelijk om als boot de brug te passeren, voorlopig is dat van acht tot twaalf in de ochtend en tussen half drie en half zeven in de middag. Wanneer dat wel mag wordt de brug gewoon even aan de kant gesleept.

Soepeltjes

„Toen we hier net aankwamen zagen we de brug opengaan”, zegt Leontine de Boer, een van de mensen die een oversteek waagde. „Dat ging allemaal heel soepeltjes en hij was voor m’n gevoel zo weer dicht.” Ze is tevreden over de oplossing. „Ik woon zelf in Assendelft dus ik kom hier niet dagelijks langs, maar ik werd net ontzettend goed geholpen en de weg gewezen. De situatie is heel overzichtelijk, niets op aan te merken eigenlijk.”

Ook Ali hoort de meeste voorbijgangers positief reageren op de oversteek. „Er zijn ook wel mensen die mopperen, maar dat gaat dan meer over de renovatie van de sluizen in zijn algeheel. Mensen vinden vooral dat het hele project te lang duurt en dat het allemaal te veel geld kost.”

De tijdelijkheid van de nieuwe brug tussen het Zaantheater en de Burcht duurt best eventjes. Sinds zaterdag zijn de Wilhelminabrug en de Beatrixbrug afgesloten. Volgens de huidige planning zal de Wilhelminabrug eind mei 2020 weer openen, waarna verkeer weer via de normale weg van en naar het centrum van Zaandam kan komen.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen