Premium

Haar ribbenkast is helemaal blauw. Maar ze is er nog. Ineke (56) heeft haar leven te danken aan buurvrouw Regine (29)

Haar ribbenkast is helemaal blauw. Maar ze is er nog. Ineke (56) heeft haar leven te danken aan buurvrouw Regine (29)
Ineke van ’t Oever (links) en haar redster Regine de Moel.
© Foto Marc Moussault
Tuitjenhorn

Regine de Moel (29) kent haar overbuurvrouw Ineke van ’t Oever (56) eerder alleen van ’het huis hiertegenover’, waarop ze uitkijkt vanaf de bank in de woonkamer. Nu zit ze bij haar aan tafel als de eerste die er op 30 december 2019 bij is om haar leven te redden.

Het is tien voor tien, een op het oog doodnormale avond aan De Helt in Tuitjenhorn. Ineke en haar man Roelof (60) zitten kort voor dat tijdstip nog samen televisie te kijken. Roelof loopt in de reclame even naar de computer. ,,Het begint weer”, zegt zijn vrouw nog. Als hij terug naar zijn plek loopt, ziet hij Ineke plat neervallen.

In de halve minuut die volgt probeert Roelof zijn vrouw ’wakker’ te praten. Haar arm trilt. De woorden helpen niet. Er begint vocht uit haar mond te komen. Dan aarzelt hij geen moment: hij belt 1-1-2. In paniek rent hij naar buiten om hulp te halen. Daarna gaat het snel.

App

Voor Regine de Moel is het tot even voor tien voor tien eenzelfde avond. Een zoals alle anderen. Ze wil net gaan slapen. Met haar mobiele telefoon in de hand loopt ze naar boven. Dan ineens verschijnt de app hartslag.nu in haar scherm. Een melding.

Het gaat om het huis waar ze normaal gesproken vanaf de bank in de woonkamer op uitkijkt. Als ze binnen de kortste keren aankomt, staat de voordeur al open. Ze is de eerste van de vele app-gebruikers die haar zullen volgen om het leven van de 56-jarige Ineke van ’t Oever te redden.

Geluk

Hoe gek het ook klinkt, het is een kwestie van factoren die op het juiste moment samenkomen. ,,Ik realiseer me dat ik geluk heb gehad”, zegt Ineke. ,,Wat als ik in mijn eentje in de auto had gezeten, of wat als Roelof eerder naar bed was gegaan?” Het zijn vragen waarop ze - gelukkig maar - het antwoord nooit zal weten.

De familie Van ’t Oever is achteraf dolblij dat er een initiatief is zoals de hartslag.nu-app. Roelof en Ineke weten hiervoor van het bestaan niet af. Eén telefoontje en binnen de kortste keren staat er een grote groep hulpverleners op de stoep. Nota bene dorpsgenoten, die stuk voor stuk een cursus hebben gevolgd over het gebruik van de aed-kastjes. Zij kunnen zelf aanvinken op welke momenten van de dag zij beschikbaar zijn.

Regine heeft de papieren vanwege haar werk bij de huisarts in ’t Zand. Dit is haar vierde melding in een jaar tijd. De eerste drie keer was er al iemand anders als eerste ter plaatse. Nu was zij het.

,,Ineens ben jij degene die moet gaan beslissen, die moet gaan handelen. Dat is een heel spannend moment. Gelukkig kwam Cindy Glas, de buurvrouw van hierachter, vlak na mij. Even later de rest. We hebben het met z’n allen tot een goed einde gebracht. Wat er door je heen gaat op zo’n moment, is heel veel adrenaline. Pas achteraf begin je te denken: jeetje, hebben we alles wel goed gedaan? Wat als het verkeerd afloopt? Je begint het hele moment terug te halen. Ik heb er niet van kunnen slapen.”

Positief

Met Ineke van ’t Oever gaat het inmiddels goed. Sinds donderdag is ze uit het ziekenhuis. Een ’tas vol medicijnen’ onder haar arm mee, zoals ze het zelf noemt. ,,Da’s wel even wennen, voor iemand die hiervoor nooit iets slikte.” Ze pakt het verder positief op. Ze maakt grapjes, heeft alweer hele verhalen. Bijna alsof ze haar oude leventje alweer heeft opgepakt.

Helaas is dat niet helemaal waar. Het aantal medicijnen zal op den duur bijvoorbeeld wel afnemen, maar één of twee blijven de rest van het leven bij haar. En de eerste maand mag ze niets tillen zwaarder dan vijf kilogram. Stofzuigen zit er dus al niet in. En mocht ze zo eigenwijs zijn het toch te proberen, dan zegt haar lichaam vanzelf wel ’stop’, verzekert ze met een glimlach. ,,Ik heb van de reanimatie een gekneusde ribbenkast. Die is helemaal blauw.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen