AZ stormt over het veld tegen KV Mechelen en geeft een masterclass van een uur (5-1) [video]

AZ stormt over het veld tegen KV Mechelen en geeft een masterclass van een uur (5-1) [video]
Spelers van AZ vieren de 2-1 van Dani de Wit.
© Foto Theo Brinkman
Oliva

Hondenweer barstte vrijdagmiddag los toen AZ en KV Mechelen in Spanje net waren begonnen aan de tweede helft. Toeschouwers zochten beschutting in auto’s, om op die manier de wedstrijd verder te bekijken. Zo zagen ze AZ in de tweede helft verder uitlopen en 5-1 winnen.

Voor KV Mechelen was het slechte weer trouwens al eerder begonnen: AZ stormde in de eerste helft over het veld en de Belgen wisten regelmatig niet waar ze het zoeken moesten. Met één geslaagde aanval was KV Mechelen in de beginfase nog wel op voorsprong gekomen (doelpunt Igor de Camargo) maar verder gaf AZ de tegenstander geen moment de gelegenheid in het spel te komen.

Waar wedstrijden in een trainingskamp nog weleens ontaarden in zouteloze oefenpotjes, maakte AZ er een masterclass van. Belgische toeschouwers keken bewonderend toe hoe AZ niet alleen aan de bal superieur was, maar ook bij balverlies bijzonder agressief en geconcentreerd speelde.

Solo

Door doelpunten van Calvin Stengs, Dani de Wit en Oussama Idrissi stond het bij rust 3-1. Stengs scoorde fraai na een solo vanaf rechts langs enkele tegenstanders. De Wit kopte van dichtbij raak na een lange aanval. Idrissi zag zijn scherpe corner in het doel gewerkt worden door Mechelen-keeper Yannick Thoelen.

Bij een stand van 1-1 vloog nog even de vlam in de pan toen de Belgische rechtsback Van Cleemput ruzie zocht met AZ-speler Owen Wijndal. Een flink opstootje was het gevolg. De Spaanse scheidsrechter suste de boel door beide spelers een gele kaart te geven.

(tekst gaat verder na de foto)

AZ stormt over het veld tegen KV Mechelen en geeft een masterclass van een uur (5-1) [video]
Owen Wijndal (midden) wijst naar zijn tegenstander Van Cleemput tijdens het opstootje.
© Foto Theo Brinkman

Fredrik Midtsjø

In het elftal van AZ ontbrak Fredrik Midtsjø. De Noorse middenvelder had liesklachten en bleef aan de kant. Hij werd vervangen door Jordy Clasie, die een uitstekende wedstrijd speelde. Centraal in de verdediging stond Ron Vlaar, die daarmee zijn rentree maakte na ongeveer anderhalve maand afwezigheid door een blessure.

In de tweede helft speelden bijna alle basisspelers (met uitzondering van Ron Vlaar en Jonas Svensson) nog een kwartier. Daarna kwamen de reserves in acties. Zij voerden de score verder op. Spits Ferdy Druijf scoorde twee keer, waarvan de 5-1 een strafschop was.

(tekst gaat verder na de video)

Trainingskamp

Met de oefenwedstrijd tegen KV Mechelen sloot AZ het trainingskamp in Spanje af. AZ kwam afgelopen zondagavond aan in Oliva, een plaatsje op een kleine honderd kilometer ten zuiden van Valencia. Vier dagen lang werd er volop getraind. De vijfde dag, vrijdag, stond in het teken van de wedstrijd. Alleen de reserves werkten ’s ochtends een training af.

De trainingsweek leverde vooral tevredenheid op. Bijna iedereen bleef ‘heel’. Alleen Ferdy Druijf liep tijdens de middagtraining op dinsdag een lichte blessure op, waardoor hij enkele trainingen moest laten schieten. Vrijdagochtend was hij er weer volledig bij.

Andere spelers werden gedurende de week af en toe aan de kant gehouden. Dat gold vooral voor Ron Vlaar en Calvin Stengs, maar dat is niets nieuws. Beide spelers slaan het hele seizoen al ook ‘thuis’ in Wijdewormer regelmatig een training over.

AZ vliegt zaterdagochtend vroeg terug naar Nederland. Volgende week zaterdag hervat het de competitie. Willem II is dan de tegenstander in Alkmaar.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen