Premium

Oogarts te druk door vuurwerk: Ton (76) liep kans op ernstig zichtverlies door volle operatiekamers

Oogarts te druk door vuurwerk: Ton (76) liep kans op ernstig zichtverlies door volle operatiekamers
Ton van der Wegen werd uiteindelijk vorige week zondag geopereerd.
© Foto Aangeleverd
Edam

Het had niet veel gescheeld of Edammer Ton van der Wegen (76) was slechtziend of blind geweest aan zijn rechteroog. Hij moest direct geopereerd worden aan een netvliesloslating, maar er was geen plek vanwege ’vuurwerkklanten’.

Vorige week donderdag merkte Van der Wegen ’s avonds al: dit gaat mis. Hij had hetzelfde al eens aan zijn linkeroog gehad, dus wist hoe laat het was. „Het is alsof er een vuiltje in je oog zit, een soort storing in je zicht.”

Vol

De volgende ochtend vroeg belde hij direct naar het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. De arts adviseerde een operatie, en wel zo snel mogelijk. „De dokter belde meerdere ziekenhuizen voor een plek - het Dijklander voert dit type oogoperaties niet zelf uit -, maar het was overal vol. Amsterdam UMC, locatie VUmc bleek me het snelst te kunnen helpen, op zondag. Ook zij hadden de handen vol aan ’vuurwerkklanten’.”

Wachtrij

Het Dijklander Ziekenhuis bevestigt desgevraagd dat het in dit geval lastiger was om een OK-plek te vinden vanwege oogletselslachtoffers door vuurwerk, maar benadrukt dat het, zover bekend, om één casus gaat. Ook Amsterdam UMC, locatie VUmc bevestigt de grotere drukte bij oogheelkunde door vuurwerkslachtoffers, waardoor spoedgevallen langer moesten wachten.

Zwart gordijn

Zaterdag trok ’een zwart gordijn’ voor het oog van Van der Wegen. „Ik zag bijna niets meer en moest direct voor controle komen. Hoewel het ’kiele kiele’ was, werd ik toch weer naar huis gestuurd, omdat alle artsen bezig waren. Als ik me aan de strikte instructies zou houden - volledig plat op één kant liggen, zelfs niet schudden met het hoofd - zou het net aan goed kunnen gaan.”

Uiteindelijk kon hij zondag om 7.45 uur in plaats van 13 uur geholpen worden. De operatie is geslaagd. Als er door het wachten uiteindelijk wel zichtverlies was opgetreden, had hij daar, naar eigen zeggen, aan behandeld kunnen worden. „Maar die ingreep zou complexer en risicovoller zijn geweest.”

Gevaarlijk

Rancuneus is hij niet - ’ongelukken zijn ongelukken’ - maar Van der Wegen pleit wel voor een consumentenvuurwerkverbod. „Ik heb er als kind ook mee gespeeld, maar het is gevaarlijk. Er moet een volledig verbod komen, met centraal georganiseerde vuurwerkshows.”

Lachend: „Toen ik maandag voor controle bij de bus stond met dat grote verband om mijn hoofd zei een klein jongetje tegen zijn moeder: ’Heeft die meneer met vuurwerk gespeeld?’

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen