Premium

Vissers vangen schedel in de Gouwzee: Is het een paard, een rund of een reuzenhert?

Vissers vangen schedel in de Gouwzee: Is het een paard, een rund of een reuzenhert?
De reuzenschedel die de vissers in de Gouwzee hebben gevangen.
Monnickendam

Visser Jan Wormsbecher en zijn mannen haalden woensdag een bijzondere vangst boven water op de Gouwzee tussen Marken en Monnickendam. Is het de schedel van een paard? Een koe? Of is het toch een reuzenhert?

De bemanning van de HK 173 viste met de zegen op brasem (een vis die veel wordt geëxporteerd naar België). Bij deze vismethode sleept het net door het water en behalve vis kwam er dit keer meer mee. ,,Hebben we wel vaker gehad hoor, dat we wat botten in de netten kregen’’, zegt Jan Wormsbecher. ,,Soms is het een karkas van een koe, maar deze vangst is bijzonder.’’

Tussen de spartelende vissen kwam een reusachtige schedel boven water. Een van de bemanningsleden wist direct dat het geen paard was. Maar wat dan wel? ,,We twijfelden. Paard valt af, want dit karkas heeft horens. Is het een oerrund of een verdwaald middeleeuws circusdier? En hoe komt dit in hemelsnaam in de Gouwzee bij Monnickendam terecht?’’, zegt Wormsbecher.

Apart gevangen

Schedel en hoorns werden apart van elkaar gevangen in twee ’trekken’. ,,We deden ze bij elkaar en het paste. Al schijnen we op de foto de hoorns precies verkeerd om te houden’’, zegt de visser.

Erwin Kaspers vice-voorzitter van Amathysta (vereniging van amateur geologen en paleontologen in Zaanstreek/Waterland) heeft op het eerste gezicht het idee dat de opgeviste schedel op die van een reuzenhert lijkt. Die beesten leefden vanaf zo’n 400.000 jaar geleden in Europa en konden 2.10 meter hoog worden.

Conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare denkt eerder aan een groot rund. ,,Het zou mij niet verbazen als het een Afrikaans of Indiaas rund is.’’ Maar waarom duikt zo’n grote runderschedel nu op in de Gouwzee? ,,In Afrika en India werden de koeien geslacht en de kop werd in de zeventiende en achttiende eeuw naar Europa getransporteerd voor de knopenindustrie. Van de hoorns werden knopen gemaakt. De hoorns zaten behoorlijk vast, als je ze er meteen afhakte, raakten ze beschadigd. Onderweg op zee rotten de hoorns los en werden de schedels overboord gegooid. Hier op Texel hebben we er ook wel gevonden.’’ Een reuzenhert lijkt hem uitgesloten. Vorig jaar heeft hij nog delen van zo’n hert gedetermineerd die op Texel waren gevonden.

Rund

Kaspers heeft later op de dag contact met Albert Hoekman een specialist uit Urk op het gebied van zoogdieren uit de ijstijd die de schedel in zijn werkplaats onderzoekt. Die bevestigt de lezing van Oosterbaan. ,,Het lijkt een groot rund uit de middeleeuwen of later.’’

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen