Premium

Dit is toch de Gazastrook niet? Dit is de Zuiddijk in Zaandam

Dit is toch de Gazastrook niet? Dit is de Zuiddijk in Zaandam
Zaandam

De Zuiddijk in Zaandam balanceert op het randje. De een vindt het nog net een fijne straat om te wonen of te werken, de ander is het kantelpunt al voorbij.

Twee bewoners en een ondernemer van een van de oudste straten van Zaandam togen donderdagavond naar het stadhuis om de raadsleden te vertellen dat de situatie op de dijk penibel wordt. Onderweg zag Karin Geerts de verlichting op de Gedempte Gracht en dacht: hadden wij maar de helft, dan zouden wij al heel blij zijn.

De dijk is donker, er staan afvalcontainers en er wordt hard gereden. En wie daarover de gemeente benadert merkt niet veel effect. Dat een afvalcontainer niet in een horecazaak kan staan, maakt het kennelijk vanzelfsprekend dat die container op de openbare weg staat.

Maar bovenaan het lijstje staat dat de buurt wil dat er een einde komt aan het splitsen van woningen, het aanpassen van huizen voor kamerverhuur en de toename van de verhuur van huizen aan toeristen. Volgens Jeroen de Glas is dat een regelrechte bedreiging van de sociale samenhang die nu nog in de buurt resteert.

Het is de betrokkenheid bij en met elkaar die van de Zuiddijk een mooie straat om te wonen maakt. Maar hoe meer mensen er logeren of voor een paar maanden wonen, hoe meer mensen een andere taal spreken, hoe meer de sfeer achteruit gaat.

Wethouder Gerard Slegers beloofde er werk van te maken. Hij kondigde aan dat de verlichting bekeken zou worden, dat hij nagaat hoe woningsplitsing tegen te gaan is, wat hij kan doen aan parkeeroverlast en zo had hij nog wat toekomstmuziek.

De raadsleden buitelden bijna over elkaar in het uitspreken van hun teleurstelling. Roland van Braam (SP): Hier zitten bewoners niet op te wachten. De vragen liggen er al een tijdje maar met dit antwoord schieten ondernemers en bewoners geen meter op.’’

Peter van Haasen (PVV): ,,Er zijn winkeliers die eerder dichtgaan omdat het donker is. Er is een vrouw die de winkel niet open durfde te doen omdat haar man er niet was. Dit is de Gazastrook niet. Dit is de Zuiddijk.’’ En ook GroenLinks, PvdA, Rosa en DZ vonden dat Slegers zich er te makkelijk van af maakte.

Slegers beloofde daarna om over maximaal vier weken met een plan te komen voor ingrepen die snel te realiseren zijn.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen