Premium

Recordaantal bezoekers voor filmhuis De Fabriek in Zaandam

Zaandam

Filmhuis De Fabriek zag in 2019 opnieuw het aantal bezoekers stijgen tot een ’recordaantal’ van ruim 32.000 bezoekers. In 2018 was dat aantal met 5000 toegenomen tot circa 30.000.

Directeur Katrien Lamers schrijft de stijging toe aan de programmering. Sinds 2018 richt De Fabriek de pijlen op premièrefilms, zodat Zaanse filmliefhebbers in eigen streek de nieuwste arthousefilms kunnen zien. Daarnaast denkt Lamers dat de introductie van de online kaartverkoop en de nieuwe airconditioning ’zeker aan de groei hebben bijgedragen’.

Vooral reguliere bezoekers kwamen vaker naar de filmzalen. In 2018 waren het er ruim 25.600, in 2019 ruim 27.500. De andere bezoekers kwamen via schoolvoorstellingen en verhuur. In totaal waren er veertien uitverkochte voorstellingen. Oscar-winnaar ’Green Book’ (1022 bezoekers) was de best bezochte film. Andere hits waren bijvoorbeeld ’Bohemian Rhapsody’, ’Werk ohne autor’ én twee Zaanse films: ’De Zaanstreek’ uit 1927 en ’De Zaanse pophistorie, de jaren ’60’. Lamers: „Niet alle uitverkochte films waren dus premièretitels, maar ze trekken gemiddeld wel meer bezoekers dan titels in de tweede run.”

Dit jaar hoopt Lamers te kunnen starten met ’noodzakelijke investeringen in het toekomstig bestendig maken van het gebouw’.

Daaronder valt onder meer vervanging van de stoelen en projectoren, herinrichting van de begane grond (met grotere keuken voor de horeca), een meer gebruiksvriendelijke lift en aanpassingen aan de geluidsisolatie. De gemeente Zaanstad heeft hiervoor een half miljoen beschikbaar gesteld.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen