Grafietregen van Tata Steel leidt tot uitingen van kunst

© Foto Mark Welagen
Beverwijk

’Loodgrijs was de grafietregen van Tata Steel, loodgrijs is de regen van KEK. Met in ieder geval één significant verschil: de regen van KEK is goed voor je gemoed en gezondheid’.

Met deze luchtige woorden kondigt Kunstexposities Kerkplein in Beverwijk de winterexpositie aan die op 11 januari om 16 uur wordt geopend en tot en met 3 februari is te zien in de bovenruimte van het Kennemer Theater.

Onder de noemer ‘Grafietregen’ heeft een groep kunstenaars en fotografen onderzocht ’wat grafiet vermag als je er vakkundig en creatief mee omspringt’. De deelnemers - kunstenaars uit de omgeving van Beverwijk en een enkeling uit Amsterdam en Haarlem - gingen op verzoek van KEK eigenzinnig aan het werk met potlood en houtskool.

De tentoonstelling brengt wat extra’s. Zo zegde een klas van het Kennemer College toe om een grafietwerk te maken dat naast de professionele werken komt te hangen. Tevens is daar ’Simeon de Pilaarheilige’, een schilderij van wijlen Jan van der Schoor. Dit werk komt voor op een foto van Henze Boekhout.

Een deel van ’Simeon de Pilaarheilige’ bleek in Wijk aan Zee te hangen, in het atelier van beeldhouwer Sjanneke van Herpen. Zij stond dit voor de expositie af ’omdat, duidelijk zichtbaar, hierop enkele loodgrijze staalfabrieken worden afgebeeld’.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen