Premium

Sprookje Oostzaanse dorpsclub OFC krijgt zwarte rand door mogelijke link met crimineel geld en zwaar geweld

Sprookje Oostzaanse dorpsclub OFC krijgt zwarte rand door mogelijke link met crimineel geld en zwaar geweld
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) stelt de handgranaat veilig op de Haarlemse Botermarkt.
© Foto Michel van Bergen
Oostzaan

Het kind van de club dat als gefortuneerde suikeroom persoonlijk zorgt dat de trots van het nog geen 10.000 zielen tellende Oostzaan al jaren meedraait in de top van het Nederlandse amateurvoetbal. Het klinkt als een mooi sprookje. Een ongelukkig einde dreigt, zeker nu mecenas Marwan K. en in zijn kielzog de Oostzaanse Football Club (OFC) in verband worden gebracht met het leggen van handgranaten in onder meer Haarlem en Oostzaan, brandstichting en een schietpartij.

Dat is nog wel even wat anders dan het zwart betalen van spelers van het eerste, waarvan de 51-jarige K. vorig jaar trouwens wegens gebrek aan bewijs werd vrijgesproken. Wel veroordeelde de rechtbank Amsterdam hem toen tot een jaar cel voor het structureel witwassen van tonnen met misdrijven verdiend geld.

K. ging hiertegen in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie deed hetzelfde wat betreft de vrijspraak voor ’het doen van onjuiste aangifte inkomstenbelasting’, zoals een woordvoerster het desgevraagd formuleert. Het gerechtshof in Amsterdam zou zich woensdag over de strafzaak tegen K. buigen. Dat ging niet door vanwege het onverwachte overlijden van een raadsheer.

De link met het geweld wordt gelegd in een publicatie in Het Parool. De krant baseert zich op ’getuigenissen’ dat alle doelwitten het aan de stok hadden met OFC, met K. of met zijn vazallen.

De recherche doet al ongeveer een half jaar onderzoek naar verbanden die worden vermoed tussen tot nog toe zeven geweldsdelicten. Het vinden van de opdrachtgever is volgens burgemeester Rob Meerhof van Oostzaan nog niet gelukt.

Boodschap

De kliek rond OFC en K. zou dwarsliggers op hun nummer zetten met niet mis te verstane geweldsboodschappen. Vlaams Friteshuis Vleminckx in Amsterdam is in augustus 2018 het eerste adres waar een handgranaat wordt neergelegd. De eigenaar was ooit hoofdsponsor van OFC, maar zegt in Het Parool geen connectie te zien met de club.

Ruim een maand later ligt er een handgranaat bij Amsterdamse fysiotherapeuten. Zij staakten in 2015 al na een half jaar het behandelen van de sterspelers van OFC, na een verschil van inzicht. Prompt zouden ze toen bezoek hebben gekregen van een woedende K., die met drie kompanen verhaal kwam halen.

Dat doet enigszins denken aan een voorval tijdens de winterstop eind 2013. Het traditionele oliebollentoernooi voor selectievoetballers van Zaanse clubs stopt voortijdig nadat K. in de kantine op de vuist gaat met de scheidsrechter die een van ’zijn’ spelers een gele kaart gaf. K. wordt de zaal uit gezet, waarop hij OFC terugtrekt.

Sprookje Oostzaanse dorpsclub OFC krijgt zwarte rand door mogelijke link met crimineel geld en zwaar geweld
Een van de uitgebrande auto’s bij de rechtbank in Zaandam.
© foto DNP.NU

Bruut is het in brand steken van de auto’s van een ex-medewerker van OFC en zijn advocaat. Dat gebeurt een jaar geleden bij de rechtbank in Zaandam, tijdens de zitting over het arbeidsconflict met de ex-OFC’er. Een getuige ziet een jongen iets onder één van de auto’s gooien.

Afgelopen zomer krijgt Haarlemse caféhouder Coen de Vroome de schrik van zijn leven, als hij beseft dat de granaat die hij voor zijn eetcafé De Linde aan de Botermarkt vindt echt is. Het loopt goed af. Amper twee weken daarvoor legde de De Vroome zijn bestuursfuncties bij OFC neer.

In Het Parool stelt hij dat de politie de granaat aan OFC probeert te linken. Hij beweert stellig dat hij goed is met Marwan K. ,,Onze zoons zitten bij elkaar in de klas. Toen ik laatst een skiongeluk had, heeft hij mijn vrouw opgehaald.’’

Motorkap

De laatste ’OFC-granaat’ in de opsomming in Het Parool ligt op 11 september tussen motorkap en voorruit van de Bentley van Cor Jongens, mede-eigenaar van de gelijknamige groothandel in Oostzaan en sponsor van de plaatselijke voetbalclub.

Twee dagen daarvoor is ook een handgranaat ontdekt op het terrein van de groothandel. En eind augustus werd Jongens’ auto onder vuur genomen. Hij zou er een punt van hebben gemaakt dat de jeugdafdeling van de club te lijden had onder de focus op het eerste elftal.

Lees ook: Opnieuw explosief bij VHC Jongens Oostzaan: ’Pure intimidatie. En wat bereik je er mee? Niks toch!’

Voor de gemeente Oostzaan is de maat vol sinds de veroordeling van K. in april vorig jaar voor wat de rechtbank aanduidt als ’gewoontewitwassen’. Een club die draait op crimineel geld, dat kan niet, vindt de gemeente.

OFC heeft tot de hervatting van het voetbalseizoen na de winterstop de tijd om alsnog volledige openheid van zaken te geven over de financiën. Dat bevestigt een woordvoerster desgevraagd.

Is de gemeente op 18 januari nog niet tevreden gesteld, dan vervallen wellicht de subsidie en de gemeentelijke bijdrage aan de renovatie van de velden die al is gepland. Er komt sowieso een integriteitsonderzoek bij OFC en verder delen politie, justitie, gemeente en belastingdienst informatie over de club.

De voltallige gemeenteraad steunt de harde lijn. Maandag is er een extra raadsvergadering over OFC. Directe aanleiding is het bekend worden van de mogelijke link tussen de club en het ernstige geweld.

Reactie advocaat

Goed onderzoek door de politie is meer dan welkom benadrukt advocaat Adèle van der Plas, die zowel Marwan K. als OFC bijstaat. ,,Dat zien we gráág. Dan zal blijken dat mijn cliënten niets met die onverkwikkelijke zaken te maken hebben.’’

De advocaat vindt het opmerkelijk dat Het Parool opnieuw komt met schadelijke onthullingen en ’zwartmakerij’. ,,Dat gebeurde in 2014 ook, toen schreef de krant over zwarte betalingen aan spelers. Het voelt als een hetze.’’

Toch is volgens haar geen sprake van smaad of laster. ,,Wat staat er nu helemaal in het artikel? Ik lees vooral reacties van mensen die zeggen dat ze zo’n goede relatie hebben met Marwan K. en de club.’’

Volgens Van der Plas doet het OFC-bestuur zijn best de gemeente van dienst te zijn met financiële informatie. ,,Ze hebben al van alles ingeleverd. De gemeente komt met nieuwe eisen. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers, die zijn van goede wil, maar kunnen geen ijzer met handen breken.’’

Angstcultuur

Een angstcultuur bij OFC? Secretaris Laura Gunzel heeft geen idee waar die geruchten op slaan, zegt ze desgevraagd. ,,Ik doe dit werk sinds 2017 voor mijn plezier. Wij als bestuursleden hebben het allemaal nog naar onze zin.’’

Het bestuur steekt ’een dezer dagen de koppen bij elkaar’ vanwege het ultimatum van de gemeente. Of Marwan K. daar bij is, wordt volgens Gunzel nog overlegd.

Lees ook: Opinie: Gemeente Oostzaan wil herkomst geld OFC weten; maar wat Justitie niet lukt, kan college zeker niet

Lees ook: Hoofdsponsor en bestuurslid van OFC Oostzaan opgepakt, spelers deels zwart betaald

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen