Lekker weekend in Oostknollendam

Lekker weekend in Oostknollendam
Karen en Laurens Schoonheim met hun zonen Berend, Dorian en Olivier.
© Foto Ella Tilgenkamp

Het is lekker weekend! Tijd voor jezelf, tijd voor familie en vrienden. Hoe breng jij je weekend door? Die vraag legt Vrij vandaag voor aan Karen en Laurens Schoonheim, die op zaterdag een ’opblijfavond’ hebben.

Het is wel een beetje jammer dat het interview in de winter plaatsvindt. Want in de zomer wordt er achter het huis van Karen en Laurens gezwommen en bakken ze vaak samen met hun drie zonen Berend (8), Dorian (7) en Olivier (3) buiten pizza’s in de steenoven.

Ze wonen in Oostknollendam in een Zaans groen houten huis aan het water. In de zomer ligt hun zeilboot achter het huis aan het terras en springen de jongens zo van de steiger af de vaart in.

„Een heel vrij weekend zit er niet in voor ons”, begint Karen te vertellen. „Ik werk doordeweeks altijd aan het eind van de middag en ’s avonds, en zaterdag is voor mij ook gewoon een werkdag. Ik werk voornamelijk als andere mensen vrij zijn om hun hobby uit te voeren. Door de week ben ik overdag thuis bezig met voorbereiden en bedenken van balletoefeningen en met het lezen van stukken voor de raad. Als raadslid ben ik ook vaak ’s avonds naar vergaderingen.”

„Ik schrijf ook de nieuwsbrief en houd de social media bij van de natuurvoedingswinkel van mijn ouders in Heemskerk ’Arteka’. Laurens is ook vaak ’s avonds aan het werk, omdat hij in het theater werkt. We zijn dus ’s avonds en in het weekend heel veel afhankelijk van mensen die op de jongens passen. Opa’s, oma’s en een aantal tieners hier uit de buurt. De kinderen zitten ook nog eens in Purmerend op de Vrije school, dus we maken het onszelf niet makkelijk.”

Laurens vervolgt: „Het is een hele uitdaging inderdaad. Het is vaak vlechten met de tijd om voor de kinderen te zorgen en de oppas te regelen. Als ik op zaterdag moet werken, zorg ik eerst ’s morgens voor de kinderen als Karen naar haar werk gaat. Als ik naar mijn werk moet, zet ik de kinderen af bij de balletstudio in Amsterdam.”

Karen: „Zaterdagavond noemen we hier ’opblijfavond’. Dan doen we wel eens een spelletje samen of ik lees de kinderen voor. De zondag begint met lekker uitslapen en in bed blijven. Berend en Dorian liggen dan lekker in hun bed te lezen en Olivier kruipt dan nog wel eens tussen ons in. En daarna gaan we samen rustig ontbijten.”

Laurens: „Op zondag is het ook vaak tijd om iets van de klussenlijst te doen en naar familie of vrienden te gaan. In de zomer gaan we vaak zeilen met het hele gezin. Of we zwemmen hier achter het huis in de vaart. Maar onze grootste hobby is toch wel pizza of focaccia bakken in onze eigen steenoven die op het terras staat. Dat is ook een heerlijke bezigheid om te ontstressen. Dat zelf kneden van deeg. Dat werkt rustgevend na een drukke werkweek.”

„Dat is wel echt iets van de zondag”, aldus Karen. ,,We vinden het heerlijk om samen te rommelen aan tafel en zelf deeg te maken voor die pizza’s en focaccia’s. Maar de jongens helpen ook graag met het maken van een appeltaart of een cake. En Berend vindt het nu heel leuk om koffie voor ons te zetten. Dat begint al met het malen van de bonen en hij weet hoe de espressomachine werkt en kan zelfs de melkschuimer bedienen. ”

„De jongens kunnen heel goed samen spelen. Ze zijn dol op Lego en houden van lezen. De oudste twee zitten op freerunning in Wormer. Als we even niet opletten freerunnen ze ook door het hele huis. Op zondag gaan we ook altijd ’borreleten’. Je zou het ook tapas kunnen noemen. We beginnen dan al om 16 uur met wat gezonde rauwkost, wortel en komkommer enzo. En daarna maken we hapjes van alle restjes die we in huis hebben en zitten we heerlijk de hele tijd samen aan tafel te eten.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.