Hanneke Maakt Het Zelf over de Ecostoof: Net als de hooikist van vroeger [video]

Hanneke van den Berg

Hanneke van den Berg is journalist en houdt ervan om zoveel mogelijk zelf te maken. Kant-en-klaar kopen is veel te saai. Daarom maakt ze het liever zelf.

Wie herinnert zich nog de hooikist van oma op zolder? In vroeger tijden was het heel normaal om een pan met aardappels even op het vuur aan de kook te brengen en die vervolgens in een houten kist, gevuld met hooi, verder te laten garen zonder daarvoor nodeloos hout of turf te verspillen.

Van mijn moeder moest ik als kind regelmatig een pan met aardappels onder het dekbed op hun slaapkamer leggen als ze gekookt hadden. Daar bleven ze lekker warm. Stiekem legde ik die pan vaak onder mijn eigen dekbed. Dan was mijn bed lekker opgewarmd als ik na het eten zelf naar bed moest. De isolerende werking van zo’n dekbed was een slimme manier om de aardappels warm te houden, al werkte dat natuurlijk niet zo goed als een echte hooikist, dus moest zo’n pan wel op het gas blijven staan tot de aardappels bijna gaar waren.

Maar in een tijd waarin fossiele brandstoffen langzaam maar zeker uitgeput raken en andere oplossingen moeten worden bedacht is een terugkeer naar die oude, vertrouwde hooikist helemaal niet zo’n slecht idee. Dan moet die natuurlijk wel in een modern jasje worden gestoken, want wie heeft er tegenwoordig nog zo’n kist en waar haal je dat hooi vandaan?

Daar hebben Iris van de Graaf en Caro Niestijl een oplossing voor bedacht: de Ecostoof. Ik vind het een van de slimste keukenbenodigheden die de afgelopen jaren op de markt zijn gebracht. De twee bedachten de Ecostoof omdat ze een duurzame manier van koken wilden ontwikkelen, waarbij alle voedingsstoffen goed bewaard blijven. In deze drukke maatschappij, waarin onthaasten een steeds groter verlangen wordt bij mensen, is ook het idee van het in alle rust laten garen een prettige bijkomstigheid.

Het is niet zo dat je helemaal geen gas of elektriciteit nodig hebt bij het koken met een Ecostoof. Je moet je aardappels, pasta, stoofvlees, rijst, groente of soep wel aan de kook brengen en een paar minuten op het vuur laten staan, maar daarna kun je het meteen in de Ecostoof zetten om daarin verder te laten garen. Als je je stoofschotel er in de vroege ochtend al in zet, kan het zijn dat je het ’s avonds nog wel even moet opwarmen, omdat er natuurlijk wel iets aan warmteverlies optreedt, maar maak je het een paar uur van te voren, dan kun je ’s avonds direct aan tafel.

De mogelijkheden van de Ecostoof zijn echt eindeloos. Witte rijst hoeft maar drie minuten te koken en gaart daarna gewoon verder in dit fraaie ’kussen met deksel van stof’, aardappelen hoeven zelfs maar één minuut te koken op het gas en groente zal in de Ecostoof nooit kapot koken.

De twee dames hebben er een kookboek bij gemaakt dat ’Langzaam Lekker’ heet en tal van recepten biedt.

Ecostoof en boek zijn te bestellen via www.ecostoof.nl

De Ecostoof kost 89 euro, het boek 24,50.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.