In memoriam: Venhuizer JanWillem Breukink (67) stak ziel en zaligheid in het zaad

JanWillem Breukink.

JanWillem Breukink.© Archieffoto

Paul Gutter

Zijn betekenis voor de zaadsector is bijna niet te overschatten. Venhuizer JanWillem Breukink was ruim 35 jaar betrokken bij het Enkhuizer zaadbedrijf Incotec en ontwikkelde zich tot een belangrijke ambassadeur, die zijn ziel en zaligheid in het vak stak. Zaterdag overleed Breukink op 67-jarige leeftijd.

JanWillem Breukink werd in 1952 geboren in het Gelderse Rheden. Waar zijn jongere broer Erik carrière maakte als succesvol wielrenner, koos hij voor een loopbaan in de agrarische sector. Hij studeerde aan de Hogere Landbouwschool Deventer en ging daarna in 1978 aan de slag bij zaadbedrijf Royal Sluis in Enkhuizen.

Hier werkte hij in verschillende commerciële functies en stond hij mede aan de wieg van het bedrijf Incotec, dat in 1968 al was ’ontkiemd’ als researchafdeling binnen Royal Sluis. Het bedrijf ontwikkelt de zogenoemde splitpil, een vochtdoorlatende coating rond het zaadje, waardoor de kleine, lichte en kwetsbare groentezaden beter geprepareerd en gezaaid kunnen worden maar toch ook goed ontkiemen.

Het pilleren wordt een groot succes, andere technieken zoals priming (voorkiemen van zaden) en thermocure - waarbij de temperatuurgevoeligheid van zaden wordt omzeild - blijken eveneens baanbrekend. In 1989 wordt Incotec een aparte bv binnen Royal Sluis, met Breukink als directeur. Over de hele wereld worden vestigingen geopend.

Met Royal Sluis gaat het in de jaren negentig minder. Het bedrijf belandt in Mexicaanse handen, de nieuwe eigenaren zetten Incotec in 2001 in de etalage. Als met een Engelse koper wordt gepraat, gaat Breukink voor een management buy-out. Dat lukt na veel onderhandelen met tien managers.

,,Een groot risico, we werden door veel mensen voor gek verklaard. Maar wij wisten waar we mee bezig waren. Er was toen wel heel veel vertrouwen in mij. De kans bestond ook dat we binnen vier maanden allemaal op straat zouden staan’’, vertelde Breukink bij het vijftigjarig bestaan van Incotec in deze krant.

Dat gebeurt niet. Het bedrijf blijft groeien en wordt in 2009 door de Erasmus Universiteit uitgeroepen tot meest innovatieve bedrijf van Nederland. Mede dankzij Incotec ontpopt dit deel van Noord-Holland zich als Seed Valley. Aan tafel bij ’De Wereld Draait Door’ maakt Breukink in 2012 aan de hand van een kilo tomatenzaad - ruim twee keer zoveel waard als een kilo goud - ook ondubbelzinnig het belang van Seed Valley duidelijk voor de wereldwijde voedselproductie en de Nederlandse economie.

In 2014 treedt hij terug als directeur bij Incotec, in 2016 stopt hij ook als adviseur en wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Als voorzitter van Seed Valley blijft hij tot 2018 zijn stempel drukken op de zaadsector, al ontpopt hij zich ook als ambassadeur bij evenementen die zich inzetten voor kankerpatiënten, zoals de Samenloop voor Hoop en een lock-up van prominenten bij Inloophuis Pisa.

Zelf was Breukink ook al geruime tijd ziek. Afgelopen zaterdag overleed hij.

Paul Gutter

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen