Premium

Jutters: ’Den Helder is voor mij een relaxte stad’

Jutters: ’Den Helder is voor mij een relaxte stad’

Journaliste Charlotte Post ontmoet in de serie Jutters inwoners van Den Helder en spreekt met hen over het leven in hun stad.

Het is mistig en miezerig in Den Helder. Op straat lopen maar weinig mensen. Zelfs in de binnenstad heerst er rust, deze eerste dagen van het nieuwe decennium. Plots verschijnt er een stoere kerel. Goudkleurige oorbellen, sportieve outfit, grote zwarte muts en dito jas.

Juan Pablo Cuero (31) blijkt nieuwsgierig aangelegd. „Mevrouw, mag ik u wat vragen? Waarom heeft u die fotocamera om uw nek?”, roept hij in het voorbijgaan. Hij vindt het allemaal reuze interessant en voor een praatje is hij dan ook wel te porren.

Spannend

Zelf op de foto? Geen probleem! De kleding wordt strakgetrokken, de muts rechtgezet, en dan is hij er klaar voor. Toch best een beetje spannend, dat poseren. Juan Pablo wil graag de foto’s even zien en kijkt vervolgens fronsend naar het schermpje.

Nee, toch niet helemaal naar wens, het moet nog een keer. Ditmaal kunnen de foto’s zijn goedkeuring wel wegdragen, al is het nog niet helemaal overtuigend. Enigszins zorgelijk vraagt hij: „Worden ze in kleur afgedrukt?”

Eenmaal gerustgesteld vertelt hij op weg te zijn naar een goede vriendin. Daar gaat hij eerst even relaxen en daarna gaan ze samen boodschappen doen. „Ik help haar af en toe met wat dingetjes.”

Liefde

Ze is niet zijn vaste vriendin, al heeft hij die wel gehad. Twaalf jaar geleden kwam Juan Pablo namelijk naar Den Helder voor de liefde. In eerste instantie wilde hij liever in zijn geboortestad Alkmaar blijven wonen vanwege zijn baan. Maar ja, hij was verliefd, hè.

Na zes jaar samenwonen, strandde de relatie. Toch besloot hij in Den Helder te blijven, met name omdat hij hier inmiddels drie kinderen heeft. En de sfeer in de stad bevalt hem eigenlijk wel.

Werkt hij hier ook? „Ja, maar niet op vaste basis. Via een uitzendbureau werk ik onder andere in de steigerbouw. Dat is niet altijd binnen de stad, ik ben zelfs weleens helemaal naar Den Haag geweest. De afgelopen periode lag het werk natuurlijk even stil in verband met de feestdagen, maar de komende tijd gaan we er weer flink tegenaan.”

Heeft hij nog wat leuks gedaan in de vakantie? „Met kerst zat ik bij familie en met oud en nieuw ben ik bij een vriendin en nog wat andere mensen geweest om een beetje te chillen. We zijn wel nog even de stad in gegaan maar eerlijk gezegd vind ik het helemaal niks dat het uitgaansgebeuren nu op een andere locatie zit.”

Odeklonje

Juan Pablo heeft het over de verplaatsing van clubs als Odeklonje en Bonaire naar Willemsoord. Veel liever had hij gezien dat die op de Koningstraat waren gebleven, zijn lievelingsplek in Den Helder. De nieuwe plek is wat hem betreft nogal onlogisch.

Klieren

Hoewel hij nog altijd gaat stappen, vindt hij het nu lang zo leuk niet meer. „Het wordt allemaal steeds saaier in de stad. Doordat de stad helemaal gesloopt wordt, krijg je juist dat bepaalde mensen uit verveling gaan lopen klieren op straat.”

Ondanks deze bezwaren, heeft hij Den Helder in zijn hart gesloten. „Ik voel me hier absoluut thuis. Het is een relaxte stad! Of ik er tot aan mijn dood blijf, weet ik niet zeker. Maar voorlopig heb ik het prima naar mijn zin.”

Onrustig

Juan Pablo lijkt inmiddels onrustig te worden. Na de laatste koetjes en kalfjes komt het hoge woord eruit: „Mag ik toch nog een keer de foto’s zien?”

Natuurlijk mag dat. Na de derde fotosessie is de sympathieke Heldernaar geheel tevreden en vervolgt hij goedgemutst zijn weg.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen