Bewegend Verleden: Nationale betrouwbaarheidsrit van de politie in Alkmaar, 1954 [video]

Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: de Nationale betrouwbaarheidsrit van de politie in 1954.

Het was in de zomer van 1954 dat Alkmaar 700 jaar stadsrechten had. Voor dit jubileum werd een enorm feest georganiseerd. Wekenlang stond Alkmaar in de belangstelling en werden tientallen festiviteiten gehouden.

Eén van de vele festiviteiten was eind juli een ‘Nationale betrouwbaarheidsrit van de politie.’

Deze door de Politie Sportbond georganiseerde wedstrijd ging onder meer met motoren met zijspan langs een 140 kilometer lang parcours dat allerlei moeilijke onderdelen kende.

De politiepost Limmen deed eveneens mee aan het evenement. Zij hadden er voor gekozen om zich uit te dossen als Rijksveldwachters uit 1900 en om in een raar autootje te rijden.

Meer dan 100 deelnemers van zowel rijkspolitie als gemeentepolitie moesten alle puzzels oplossen en voldoen aan allerlei criteria. Een aardig filmpje hiervan toont ons de kwaliteiten van de rijders.

Zo zien we een stempelpost langs de oever van het Noordhollandsch Kanaal. Kort staat de combinatie stil voor wat overleg met een lid van de organisatie. Daarna wordt de vlotbrug genomen waarbij veel van de vering van de motoren wordt gevergd. Op de achtergrond staan nieuwgierige kinderen vol ontzag te kijken naar de indrukwekkende politierijders op hun brullende motor.

Haarlems Dagblad meldde achteraf met trots dat in de zijspanklasse de Haarlemse agenten G.P. Bilars en W.G. Reijnen de tweede prijs behaalden met 48 strafpunten.

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Eén van de deelnemers vult voorafgaand aan de start wat administratie in. Pothelm met stofbril en lange leren jas behoorden in die dagen tot de standaarduitrusting van motoragenten. Geen overbodige luxe tijdens het rijden met hoge snelheid op BMW- en Harley-Davidsonmotoren met zijspan en volle bepakking door de polders rond Alkmaar.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.