Trainingskamp FC Volendam in Spanje weloverwogen beslissing

Micky van de Ven in actie tijdens het voetvolleytoernooi.
© Foto Mediahuis
Sant Feliu de Guixols

De profvoetballers in de eerste divisie hebben maar heel kort vrij; komende vrijdag begint het tweede deel van de competitie alweer. Toch besloot FC Volendam naar de Spaanse kust af te reizen voor een trainingskamp van een kleine week. ,,Een weloverwogen beslissing’’, vertelt technisch directeur Jasper van Leeuwen.

Twee jaar geleden baalde Gertjan Verbeek als een stekker toen FC Twente, waar hij op dat moment trainer was, begin januari naar Spanje afreisde.

Volgens hem was wetenschappelijk bewezen dat een winters kamp in een warm oord de kans op blessures vergroot, je bent twee reisdagen kwijt en het kost aardig wat geld, dat ook in versterkingen gestoken zou kunnen worden.

Toch doet FC Volendam het, voor het eerst sinds jaren. Woensdag is de terugreis en vrijdag de confrontatie met koploper Cambuur.

Van Leeuwen: ,,We hebben er redelijk laat een klap op gegeven, want natuurlijk hebben wij gekeken hoe het zat met reizen en of het qua belasting handig is. Maar daar passen we de planning op aan en we zagen vooral de voordelen om na de feestdagen even weg te gaan. Even een nieuwe prikkel en het scheelt dat het hier niet zo heet is, het koelt ook behoorlijk af.’’

Donderdag reisde de selectie af en werd er ’s middags al getraind bij de plaatselijke voetbalclub in Sant Feliu de Guixols.

Vrijdag en zaterdag gewone trainingsdagen - ’s ochtends voetbal, ’s middags kracht - en zaterdagavond bezochten de Volendammers de wedstrijd Espanyol - Barcelona. ,,Prachtig voor die jongens om Messi, Suarez en Frenkie de Jong in het echt te zien. Al was Messi op één dribbel na onzichtbaar’’, lacht Van Leeuwen.

Zondag en maandag een iets meer ontspannen programma, mede doordat in Spanje Los Reyes Magos (Driekoningen) werd gevierd. Al ging het er maandagochtend bij een toernooitje voetvolley toch fanatiek aan toe, want topsporters willen altijd winnen en bovendien waren er ’wildcards’ te verdienen voor het winnende team (de mogelijkheid om na een wedstrijd de training over te slaan en een weekend vrij te hebben).

Het was bewolkt en daardoor behoorlijk fris, maar toen de zon begin van de middag doorbrak steeg de gevoelstemperatuur meteen fors en besloten Derry John Murkin, Kevin Visser en Nick Doodeman zelfs samen met conditietrainer Freek de Boer nog even een duik in de zee te wagen.

Na een vrije middag, waarbij sommige voetballers een rondje gingen mountainbiken en anderen ervoor kozen de stad in te gaan, wordt er vandaag weer serieus getraind en na de terugreis morgenochtend staat er ook die middag in Volendam alweer een training gepland.

Hoofdtrainer Wim Jonk is er deze dagen niet bij in Spanje. Vanwege een sterfgeval in zijn nabije omgeving reisde hij eerder terug om de begrafenis bij te wonen. Assistenten Sipke Hulshoff en Edwin Zoetebier leiden bij zijn afwezigheid de trainingen.

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen