Premium

Fietsers over een vlotbrug en auto’s gaan omrijden als we vier maanden zonder echte brug moeten

Fietsers over een vlotbrug en auto’s gaan omrijden als we vier maanden zonder echte brug moeten
Het drijvende pad dat oost en west gaat verbinden voor langzaam verkeer wordt klaar gemaakt.
© Erik Rietman Fotografie
Zaandam

We komen na zaterdag vast wel aan de overkant van de Zaan, maar hoe dan, zonder echte bruggen in het centrum van Zaandam?

Nadat in september de Wilhelminabrug buiten gebruik is gesteld, volgt zaterdag de afsluiting van de Beatrixbrug. Menig inwoner vraagt zich verbaasd af waarom twee bruggen tegelijk worden afgesloten.

De provincie zegt dat na grondig onderzoek samen met de gemeente bepaald is dat twee bruggen tegelijk vernieuwen de beste aanpak is. De bruggen na elkaar afsluiten, zou alleen maar tot langduriger overlast leiden. Met de huidige werkwijze is de overlast groter maar de periode van overlast veel korter.

Dat betekent dat automobilisten moeten omrijden en langzaam verkeer vooral meer tijd moet nemen.

Fietsers en voetgangers moeten gebruik maken van een pontonbrug tussen de Burcht en de kade bij het Zaantheater. Tussen 8 en 12 uur ’s morgens en 14.30 en 18.30 uur in de middag zijn zij verzekerd van een ongestoorde oversteek. Buiten die twee tijdblokken wordt de drijvende brug soms weggevaren omdat er een schip door moet. Die situatie is volgens de provincie vergelijkbaar met een brug die soms even open is.

In maart krijgt de scheepvaart wat meer uren en in de maanden april en mei is de doorvaart juist helemaal gestremd.

De tijdelijke brug wordt deze week in orde gemaakt. Bij het Zaantheater verschijnt een imposante constructie om het hoogteverschil tussen de drijvende brug en de Wilhelminakade te overbruggen. Bij de Burcht ligt de drijvende brug klaar om op zijn plek gelegd te worden. Aan beide kanten zijn hekken aangebracht om te voorkomen dat iemand per ongeluk in het water rijdt. En om ongelukken te voorkomen zijn er op de drijvende brug zelfs lantaarnpalen.

In dat licht, worden automobilisten meer aan hun lot overgelaten. Zij moeten omrijden over de Bernhardbrug of de Den Uylbrug.

Nu staat al vast dat de afsluiting van de Beatrixbrug langer gaat duren dan de beloofde vier maanden. De provincie voorspelt nu dat die brug pas eind juni weer gebruikt kan worden. De oorzaak is dat de betonnen constructie van de Beatrixbrug ernstig is aangetast door strooizout. Ook is gebleken dat een betonlaag in het verleden niet goed is aangebracht en hersteld moet worden. Door deze werkzaamheden nu uit te voeren wordt voorkomen dat de brug op een later tijdstip opnieuw afgesloten wordt.

De herstelwerkzaamheden gelden niet voor de Wilhelminabrug. Deze opent volgens planning eind mei 2020.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen