Burgemeester Hoorn roept iedereen op vrijheid te vieren, ’maar vrijheid komt ook met plichten’ [video]

Hoorn

Was de Gouden Eeuw het thema van 2019, vrijheid is dat van 2020. Burgemeester Jan Nieuwenburg ging er maandagavond tijdens de ’nieuwjaarsborrel’ in schouwburg Het Park uitgebreid op in.

Het vieren van 75 jaar vrijheid gaat ook in Hoorn gepaard met een reeks activiteiten. Van theater, film en concerten tot ’vrijheidsmaaltijden’, speciale stadswandelroutes en ’intieme verhalenkamers’.

Musicalvereniging Westend gaf in Het Park een voorproefje. De burgemeester prees de ’bevlogen groep inwoners’ die de motor is achter het activiteitenprogramma, dat actueel te vinden is op www.vrijheidinhoorn.nl. Maar vooraf maakte hij duidelijk dat vrijheid niet vrijblijvend is.

Vlucht

Eerder was een filmpje getoond waarin inwoners van Hoorn reageerden op de vraag wat vrijheid voor hen betekent. Ook het verhaal van Hoornaar Minh Vu, wiens ouders met hem en zes andere kinderen in een bootje communistisch Vietnam ontvluchtten, kwam langs.

Musicalvereniging Westend treedt op tijdens de nieuwjaarsborrel.
© Foto Benno Ellerbroek

,,Het laat zien hoe veelzijdig vrijheid is en hoe belangrijk vrijheid is voor onszelf en onze samenleving’’, zei Nieuwenburg.

,,In 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Dat lijkt soms vanzelfsprekend en wordt opgerekt en vervormd zodat het bij onze eigen ik past. Maar vrijheid komt niet alleen met rechten. Het komt ook met plichten. Vrijheid gaat niet alleen over ik, maar juist ook over ons. Over samen, over het besef dat wij verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.’’

Ieder heeft volgens Nieuwenburg de morele plicht om ook een ander de vrijheid te gunnen, zichzelf te zijn, ’werkelijk te luisteren naar en open te staan voor elkaar’.

Vrijheid is ook in Hoorn niet vanzelfsprekend, zei hij. ,,In vrijheid zit een belofte, de belofte dat het beter zal worden. Maar vrijheid kan ook heel kil zijn. Je kunt in een vrije samenleving opgroeien, waar het niet verboden is om iets te doen wat je wilt, maar als je de middelen niet hebt, dan is die vrijheid wrang. Voor wie in theorie veel mag, maar in de praktijk weinig kan, lijkt vrijheid vaak een valse belofte. Juist daarom zetten wij ons samen in voor een stad waarin iedereen telt, mee kan doen en kansen krijgt.’’

Hij sloeg een bruggetje tussen de vrijheid om het eigen leven te bepalen en democratie. Het gemeentebestuur wil inwoners mee laten denken en doen, ’om de beste keuzes te maken voor de toekomst van Hoorn en ons te helpen om tot goede plannen en beleid te komen’. ,,In onze stad en in onze dorpen is zoveel talent en er zijn zoveel goede ideeën!’’

Hij deed een oproep om familieleden en kennissen die meer dan 75 jaar geleden zelf nog hebben ervaren wat onvrijheid betekent, te vragen om erover te vertellen, ’nu het nog kan’. ,,Maar ook vluchtelingen die meer recent hun toevlucht zochten tot ons vrije land. Vraag ze - als ze dat kunnen en willen - persoonlijk daarover te vertellen, om te kunnen beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zo worden we meer bewust van wat vrijheid betekent en zó geef je vrijheid door.’’

Meer nieuws uit West-Friesland