Molenaar kijkt hoe zijn molen in Bovenkarspel door brand wordt verwoest: ’Heel, heel triest’

© Foto Mizzle Media

Coen van de Luytgaarden
Bovenkarspel

Molenaar Johan Ooijevaar is volledig uit het lood geslagen. Op oudejaarsavond staat hij te kijken hoe molen Ceres in Bovenkarspel door brand wordt verwoest.

Ooijevaar: „Dit is heel, heel triest. Deze molen was in perfecte staat. Elk jaar denk ik erover om op oudjaarsavond met een waterslang in de molen te gaan zitten vanwege brandgevaar. Want er gaan telkens molens verloren met de jaarwisseling. Maar je kunt het tegenover je familie natuurlijk niet maken om dat te doen.”

Volgens Ooijevaar doet de brandweer er alles aan ’het karkas nog te redden’. „Ze zijn nu met een hoogwerker bezig en spuiten water van bovenaf in de molen. Het gevlucht en de wieken hangen er nog aan. Misschien kunnen ze die nog redden. Door de mist en de waterdamp is het nu moeilijk te beoordelen.”

Ook Ooijevaar heeft het gerucht gehoord over vuurwerk. „Ze hadden het erover dat er een vuurwerkbom vanuit de speeltuin uiteenspatte, maar het is niet te zeggen of dat ook de oorzaak is. Daar moet de Veiligheidsregio onderzoek naar doen. Wij hopen dat zoveel mogelijk gespaard wordt. Dan valt er verzekeringstechnisch nog iets te halen en kun je vanuit daar weer iets opbouwen.”

Meelmolen de Ceres in Bovenkarspel is vermoedelijk al rond 1849 neergezet op de huidige plek, op de hoek van de Broekerhaven. De huidige molen is van Zaanse origine. In 1848 werd te Zaandijk de voor 1650 gebouwde oliemolen ’De Oude Haas’ gesloopt en in opdracht van Pieter Schuurman naar Bovenkarspel verplaatst en als pel- en korenmolen De Haas ingericht.

De Ceres verkeerde in uitstekende staat en deed ieder jaar mee aan de Nationale Molendag. Bij die gelegenheid bezochten veel streekgenoten de molen en genoten er met volle teugen van de historische verhalen die de molenaar bezoekers vertelde.

Lees ook: Molen Ceres in Bovenkarspel verwoest door brand [video]

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen