Ex-krijgsgevangenen eisen excuses van Mitsubishi voor dwangarbeid nu dat concern Eneco wil kopen in Nederland

Henk Kleijn als 21-jarige matroos na de Bevrijding; daarnaast Henk nu.

Arie Booy
Den Helder

Marinemannen en KNIL’ers die dwangarbeider op scheepswerven van Mitsubishi waren, eisen genoegdoening van het concern dat Eneco gaat kopen. 44 gemeenten verkopen het.

Acht gemeenten in Noord-Holland moeten besluiten of ze hun Eneco-aandelen gunnen aan Mitsubishi. Het bedrijf heeft wel aan Amerikaanse, maar niet aan Nederlandse krijgsgevangenen excuses gemaakt.

,,Ik heb nooit ook maar een bloemetje van Mitsubishi gehad”, zegt de 95-jarige Henk Kleijn uit Den Helder. Hij was ruim drie jaar dwangarbeider op een scheepswerf in de Japanse plaats Nagasaki.

Op 9 augustus 1945 ontplofte boven die stad de tweede atoombom. ,,Het was ongelooflijk wat er gebeurde”, zegt de veteraan. ,,Ik werd beschermd doordat ik in een dok onder een schip werkte. Maar toen ik boven kwam, zag ik de stad branden en die enorme paddenstoelwolk steeds hoger rijzen”, vertelt Kleijn. De scheepswerf werd na de oorlog eigendom van Mitsubishi en dat bedrijf wil nu de elektriciteitsproducent Eneco kopen.

Drie miljard

Onder meer gemeenten als Heemstede, Haarlemmermeer, Bloemendaal, Castricum, Zandvoort en Leidschendam besluiten in januari over de lucratieve aandelenverkoop. Het gaat in totaal om drie miljard euro.

Kleijn: ,,Iets soortgelijks speelt in de Verenigde Staten. Maar daar is Mitsubishi eerst flink door het stof gegaan.” Het concern heeft op aandrang van de betrokkenen officieel excuses aangeboden omdat krijgsgevangenen als dwangarbeider zijn ingezet op werven die nu van hen zijn. De excuses gingen gepaard met Japanse eerbetuigingen.

,,Er is nooit een schuldbetuiging overhandigd aan mijn vader”, zegt zijn dochter Linda Pijls. ,,Niet dat we op geld uit zijn. De ruim drie jaar dat mijn vader als een slaaf van de Japanners misbruikt is, kun je toch nooit meer goed maken. Maar ik denk dat bestuurders van gemeenten zich er van bewust moeten zijn dat de Amerikanen wel invloed hebben uitgeoefend op Mitsubishi. Vervolgens is er een handreiking gekomen richting de Amerikaanse krijgsgevangenen. Waarom gebeurt het daar wel en in Nederland niet? Mijn vader leefde immers samen met die zelfde krijgsgevangenen in het kamp Fukuoka 2b.”

Lees ook: Henk Kleijn overleefde als dwangarbeider atoombom: ’Ik zag paddenstoelwolk rijzen, angstaanjagend’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.