Lekker weekend in Assendelft

© Foto Erik Rietman

Het is lekker weekend! Tijd voor jezelf, tijd voor familie en vrienden. Hoe breng jij je weekend door? Die vraag legt Vrij Magazine vandaag voor aan Ton Spaan en Arne Diemeer. Allebei bezeten van hardlopen.

Hardlopers zijn doodlopers, luidt het gezegde. Maar dat wordt volgens Ton en Arne alleen gezegd door mensen die met een zak chips op de bank zitten. Ze ogen fit, jaren jonger dan hun officiële leeftijd telt. Dat komt naar eigen zeggen allemaal door hun fanatieke inzet tijdens het hardlopen. Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat de loopmaatjes ermee bezig zijn. Op WhatsApp wordt er - ook als ze niet samen zijn - veel doorgenomen. Op zondag is er, zelfs tijdens het rennen, tijd om ervaringen te delen. Ze hebben ook altijd een doel met hun training. Is het niet de marathon van Berlijn, dan is het wel de Dam tot Damloop in Amsterdam. Of, zoals nu het geval, de marathon van Valencia.

Ton: „Op zondag en zaterdag is het voor mij nooit uitslapen, ik sta juist vroeg op. Arne zet onze looproutes uit. Hij probeert me altijd te verrassen. Het is heerlijk om ’s morgens vroeg te lopen. Er is dan nog geen kip op de weg. Je bent dan een met de natuur en kunt lekker je hoofd leegmaken. En je bent altijd buiten. Of het nu regent of de zon schijnt.”

„Arne en ik zijn echte loopmaatjes geworden. Er is een hechte vriendschap tussen ons ontstaan. We delen lief en leed, maar praten toch wel het meest over het hardlopen. Na een intensieve training app ik hem een dag later om te vragen hoe hij zich voelt. Er zit veel tijd in onze trainingen. Ik heb het geluk dat mijn vrouw Odette zelf ook hardloopt. Ze begrijpt onze passie. Bij onze zondagstraining gaat ze vaak mee op de fiets als begeleider. Dan zitten haar fietstassen volgepropt met drankgelletjes en andere drankjes voor onderweg. Ze begrijpt waar we mee bezig zijn.”

Arne: „De wekker zetten, ja dat doet hardlopen met je. Ik heb altijd gevoetbald. Door blessures ben ik daarmee gestopt. Mijn eerste Dam tot Damloop liep ik in 2013 nog op mijn voetbalconditie. In 2017 liepen Ton en ik deze samen.”

„Het mooie van hardlopen is dat het een individuele sport is, waarbij het toch mogelijk is om gezamenlijk te trainen. Je bent niet afhankelijk van een goede pass van een voetballer. Tijdens het hardlopen support je elkaar. En het is heerlijk dat je tijdens het lopen niet aan je werk hoeft te denken. Dat is heel relaxed. Ton en ik zijn allebei bezeten van hardlopen. Tijdens het hardrennen hebben we het er zelfs over. We praten dan over schema’s, snelheid en onze doelen. Laatst liepen we door de duinen van Castricum. Een andere hardloper bleef achter ons hangen; hij wilde ons niet storen in ons gesprek.”

Vorig jaar liepen Ton en Arne samen de marathon van Berlijn. Eind 2020 hopen ze klaar te zijn voor de marathon van Valencia.

Ton: „Karst van der Sluis van atletiekvereniging Lycurgus heeft voor ons schema’s gemaakt. Die zijn altijd uitdagend en opbouwend. We hebben nog even om na te denken of we wel of niet gaan. Het is fijn dat het een najaarsmarathon is, dan kunnen we de hele zomer trainen. De start en de finish van deze marathon zijn in de Stad van Kunst en Wetenschap. Ik ben benieuwd of ik dan net als bij de marathon van Berlijn, toen ik onder de Brandenburg Tor doorliep, ook weer kippenvel zal krijgen. Een marathon is 42 kilometer en 195 meter. Juist die laatste meters zijn heel belangrijk. Het zijn de zwaarste, maar ook de mooiste. Als ik het haal, ga ik met een harde ’yes’ en gebalde vuisten de finish over.”

Hoe breng jij je weekend door? Mail het naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.