Warmte op kerstpleintje bij Camille

Zelfs de kerstman komt het kindje Jezus even groeten. Kinderen kijken verwonderd toe.© foto Heleen Vink

De negenjarige Dean uit Heemskerk is betoverd door het kaarslichtje.© foto Heleen Vink

1 / 2
Heleen Vink
Beverwijk

Dat het nattig is op deze kerstavond deert de bezoekers op het kerstpleintje naast de Grote Kerk en Café Camille in Beverwijk niet. De oliebollenkraam, de vuurkorven, de vele lichtjes, het podium, de gastvrij openstaande deuren van de kerk en die van het café stralen immers genoeg warmte uit.

De lucht is bezwangerd met de kruidige geur van Glühwein. In een tent worden brandende kaarsjes uitgedeeld aan de jeugd. Het is nooit anders geweest, de kleintjes kijken betoverd in het vlammetje.

In de vroege avond verzamelen de kinderen zich rond het podium. John Bouwman, voormalig leerkracht, gaat een bijzonder kerstverhaal vertellen. In geuren en kleuren verteld hij een verhaal over Pierke zoals alleen een heuse schoolmeester dat kan. De kinderen hangen aan zijn lippen.

Daarna komt de highlights van ieder jaar, het aloude kerstverhaal wordt verteld en verbeeld met een levende kerststal met een echte baby in de hoofdrol als het kindje Jezus. Twee prachtige engelen, een boze keizer Nero, eenvoudige herders met een heuse grote trom en glanzende drie koningen met Bengaals vuurwerk maken hun opwachting. Aan het einde van de opvoering mogen alle kinderen op het podium het kindje gedag komen zeggen.

Maar de avond is nog maar net begonnen. Ouders en kinderen dansen op de muziek van de ROC Kerst-Band. Er wordt gesmuld van oliebollen. Vrienden, familie en onbekenden groeten elkaar. Ook in de Grote Kerk worden kaarsjes aangestoken. Er valt te genieten van muziek en kunst en ook zijn er spelletjes te doen. Een mooi begin van de kerst.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.