Premium

Over de Tong: onweerstaanbaar Thais

Over de Tong: onweerstaanbaar Thais
© Foto Ella Tilgenkamp

Onder het motto ’proeven doe je met al je zintuigen’ bezoekt Anna een restaurant. In Over de Tong deelt zij haar ervaringen. Vandaag: Lemon Leaf in Purmerend. Neem ook eens rijst als dessert.

Het land van de glimlach, wordt Thailand ook wel genoemd. Na een avondje tafelen bij Dokoi Sritham, begrijp je wel waarom. Zij weet haar gasten te verleiden met de onweerstaanbare smaken van de Thaise keuken.

In het pijpenlaatje aan de Plantsoenstraat in Purmerend trokken Dokoi en haar man Jan van Aalstede nogal de aandacht toen zij in de zomer van 2012 - op de negende dag van de maand juli, om negen minuten over negen - de deuren van hun restaurant Lemon Leaf openden. Het gebeurt dan ook niet dagelijks dat een etablissement ingezegend wordt door Thaise monniken. Maar het hoort bij de Thaise cultuur en op dit kleine stukje Purmerend krijg je ook al snel het gevoel ver weg te zijn, in een Oosters paradijs.

Al zorgt Jan er met zijn nuchtere Hollandse blik wel voor dat je met beide benen op de grond blijft, want bij de gerechten die Dokoi haar gasten voorschotelt is het makkelijk om weg te dromen.

Spongy

Om alvast een klein voorproefje te nemen op wat gaat komen, bestel ik de ’Lemon Leaf mixed’. Een keuze die je maakt als je niet kunt kiezen uit de appetizers. En een keuze die je de gelegenheid geeft om alles te proeven. Zoals een knapperige wonton met een homogene vulling van kip en garnaal. Crunchy van buiten, met lichte hint van kokos, en sappig van binnen is de gefrituurde garnaal. De zachte structuur van het viskoekje geeft een aangenaam spongy mondgevoel. De loempiaatjes ogen een beetje bleek en ten opzichte van de vulling zouden de vellen iets dunner en krokanter kunnen. Zeker omdat die vulling zo kakelvers is. De chilisaus van Dokoi is subtiel zoet en pikant, evenwichtig in smaak. Last but not least is er kip met satésaus. En die saus doet het hem. Die heeft een bite, maar is ook spicy. Niet direct, maar net iets later als verrassing.

Na deze welkome snacks wordt het tijd voor het echte werk. Aanrader: bedenk eerst even waar je denkt zin in te hebben, want Dokoi heeft nogal wat op de kaart staan.

Ik houd het simpel en ga voor gebakken garnalen met verse knoflook en peper. De rijst blijft achterwege, want er staat ook nog een curry op het programma.

Over de Tong: onweerstaanbaar Thais

Eerst die garnalen. Het is een simpel gerecht, maar zo puur. De knoflook is aanwezig, maar overheerst niet. Het pepertje zorgt voor pit zonder de andere smaken te camoufleren, zoals die van de knisperend verse groente als wortel en spitskool.

Hygiëne

Het is me inmiddels wel duidelijk waarom zoveel mensen de weg weten naar Lemon Leaf, want het zaakje zit bomvol. Tegen de tijd dat de curry op tafel komt, is een aantal gasten al - zichtbaar voldaan - vertrokken. Vrijgekomen tafels worden uitgehaald en met zorg schoongemaakt. Ze hebben hier duidelijk veel aandacht voor hygiëne - in de keuken heeft het personeel zijn haar afgedekt en worden handschoentjes gedragen -, maar de frisse citroenlucht van schoonmaakmiddel die over tafel gespoten wordt, is niet erg prettig als je zit te eten.

Zeker niet als er zo’n smakelijke groene curry op tafel staat. Hemeltjelief wat een zaligheid en wat een complete smaakbeleving.

De curry is scherp en kruidig, het rundvlees mals, sereh geeft wat frisheid, Thaise basilicum brengt iets anijsigs, in de verte vind je tonen van kokos en de Thaise aubergine geeft dat bittere accentje. Het oog is hier groter dan de maag, maar het smaakt ook zo verleidelijk. Wat rest moet gewoon mee naar huis! En dat is geen enkel probleem.

Sticky rice

En dan met enig schaamrood op de kaken beken ik toch nog te gaan voor een dessert ook.

Met regelmaat verkondig ik op deze plek dat zoetje toetjes en de oosterse keuken niet samengaan. Maar...de banaan met sticky rice van Dokoi is een ander verhaal. Nog meer rijst? Ja, maar dan smeuïg zoet door de kokos en de banaan en hartig door de zwarte boontjes. Probeer het maar: rijst als dessert.

Ik heb er weer een adresje bij, besef ik de volgende dag. Want thuis proef ik nogmaals van die groene curry. Die blijft onweerstaanbaar.

Menu

Voorgerecht

Lemon Leaf mixed (13,95 euro)

Tussengerecht

Koeng kratiam prik Thai - gebakken garnalen met verse knoflook en peper (20,75 euro)

Hoofdgerecht

Kaeng kiowaan neua - biefstuk in groene curry met Thaise groenten en basilicum (18,95 euro)

Dessert

Khao thom mat - banaan in warme kleefrijst (7,95 euro)

8

Lemon Leaf, Plantsoenstraat 29, Purmerend,

tel. 0299-421944.

www.lemon-leaf.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.