Bezoekers Formule 1 parkeren in de hele regio, van IJmuiden aan Zee en Hoofddorp tot in Noordwijk

Dutch Grand Prix rekent erop dat zo’n 50.000 Formule 1-bezoekers per trein naar Zandvoort komen.

Dutch Grand Prix rekent erop dat zo’n 50.000 Formule 1-bezoekers per trein naar Zandvoort komen.© Archieffoto

Henk Runhaar
Zandvoort

Noordwijk, Hoofddorp, IJmuiden aan Zee: de wijde omgeving helpt in het eerste weekend van mei met parkeerplekken voor honderden en meestal duizenden auto’s van Formule 1-bezoekers.

Dat blijkt uit het vrijdag door de gemeente Zandvoort openbaar gemaakte mobiliteitsplan van Dutch Grand Prix (DGP). De grootste parkeerterreinen komen in recreatiegebied Spaarnwoude.

Op het Velser gedeelte (Oosterbroek in Velsen-Zuid) is plek voor 4000 auto’s. Recreatie Noord-Holland denkt nog eens zoveel auto’s kwijt te kunnen op grondgebied van Halfweg (Houtrak).

Weiland

Een weiland in Hoofddorp met plek voor 3000 auto’s maakt het aanbod Park & Ride compleet. Een parkeerterrein in het bosgebied bij Hoofddorp met een niet benoemde capaciteit geldt als reserve.

Park & Ride houdt in dat F1-gangers gratis mogen parkeren, maar verplicht zijn vooraf online of ter plekke bij een kassa een kaartje te kopen voor een pendelbus naar Zandvoort. Die doet er grofweg een half uur over tot aan het circuit.

Daarnaast zijn er parkeerplaatsen voor mensen die het laatste stuk naar Zandvoort willen fietsen, met een eigen of een ter plekke te huren fiets. Park & Bike-terreinen zijn in IJmuiden aan Zee (Marina Seaport, 2300 auto’s), Noordwijk (Langevelderslag, 500 auto’s) en drie in Hoofddorp (twee keer 1750 auto’s plus reserve).

Joekels van fietsenstallingen

DGP heeft acht joekels van fietsenstallingen geregeld, op maximaal drie kilometer lopen van het circuit. De grootste stalling (14.000 fietsen) komt in Bloemendaal aan Zee, de overige zeven in Zandvoort.

Ook treinreizigers (zo’n 50.000) per dag moeten het laatste stuk te voet. DGP gaat uit van twaalf treinen per uur van en naar Zandvoort.

De Formule 1 trekt drie dagen op rij 104.000 bezoekers. Ruim 11.000 daarvan overnachten op loopafstand.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen