Nieuwe visquota zetje in rug voor Noordzeevissers

Vissersboten langs de kant van de haven van IJmuiden.© Ron Pichel Fotografie

Van onze verslaggevers
IJmuiden

Peter van de Meerakker, algemeen directeur van Zeehaven IJmuiden, reageert opgetogen op de visvangstquota voor 2020. Voor de vissers is nu relevant, hoe de Brexit zich ontwikkelt. ,,Harde Brexit of een Brino, dat is de vraag.’’ Een ’Brexit In Name Only’ heeft tot gevolg dat er nog minstens twee jaar wordt onderhandeld voor de verknoping van de visserij in Groot-Brittannië met EU is ontward.

,,De markt kan de verruimde quota makkelijk absorberen wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de stijgende prijzen voor bijvoorbeeld de makreel’’, zegt Van de Meerakker. Een markt waar diepzeevissers sterk in zijn. Ook Pim Visser, directeur VisNed, vindt het volgend jaar spannend worden. ,,We zullen dan moeten kijken hoe we zowel met Noorwegen als met het Groot-Brittannië tot een deal komen en dat kan met de huidige toonzetting in het Brexit dossier nog een hele kluif worden. Ook na Brexit moeten we de verhoudingen met de Britten goed houden. Tenslotte hebben de landen om de Noordzee alle baat bij een gezonde zee.”

De visserijministers van de EU hebben in Brussel overeenstemming bereikt over nieuwe visvangstquota. In de Noordzee mag beduidend minder kabeljauw en koolvis worden gevangen. Van de eerste soort mag nog maar 50 procent van de hoeveelheid van dit jaar gevangen worden. Voor koolvis daalt de toegestane vangst met 15 procent. Met makreel en schelvis gaat het zo goed, dat er veel meer gevangen mag worden. Respectievelijk 41 en 23 procent

Voor de haringvissers verandert er komend jaar niets. Ze mogen net zo veel vangen als in 2019. De voor Nederlandse vissers belangrijke quota voor tong en schol zijn naar boven bijgesteld, met 17 en 40 procent. De Nederlandse Vissersbond is ook verheugd. „Voor de Nederlandse vloot zijn wij zeer tevreden met het vastgestelde resultaat binnen de mogelijkheden die er zijn”, zegt voorzitter Johan Nooitgedagt. „De aanwas van tong en schol is explosief dit jaar. Een zeer goede ontwikkeling voor nu, maar voornamelijk voor de toekomst. Een zetje in de rug die de Noordzeevissers in deze moeilijke periode wel kunnen gebruiken.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen