Vanaf 1 januari zijn alle inwoners van BUCH met hun afval welkom bij de buren

Milieustraat.© Archieffoto

Van onze verslaggever
Castricum/Uitgeest

Vanaf 1 januari 2020 zijn alle inwoners van de BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo met hun afval welkom bij de buren. De openingstijden van de milieustraten worden verruimd. Zo is er elke dag - behalve op zondag - een milieustraat open in de BUCH.

In het grondstoffenbeleidsplan van de BUCH-gemeenten staat dat afval beter gescheiden moet worden. De visie is dat afval een grondstof is, dat in veel gevallen hergebruikt worden.

De gemeenten willen het scheiden van afval zo makkelijk mogelijk maken. Het openstellen van alle milieustraten voor inwoners van de vier gemeenten is daarin een eerste stap. Er is altijd wel een milieustraat in de buurt, die open is. In principe kunnen bijvoorbeeld Uitgeesters op een dag dat de milieustraat in hun dorp gesloten is, met hun afval naar Bergen rijden.

Gratis

Het restafval zelf brengen is gratis. Als zelf wegbrengen niet mogelijk is, dan kan het aan huis worden opgehaald. Dit kost in Uitgeest, Castricum en Heiloo per keer 14 euro en kan worden ingepland via de website van de gemeente. In Bergen kan grof vuil aangemeld worden op de website HVC.

De regels voor het brengen van afval zijn vanaf 1 januari gelijk in alle vier de gemeenten.

Bij elke milieustraat kunnen alle soorten (grof) restafval gebracht worden. Voor sommige spullen geldt een maximum. Op de website van elke gemeente staat meer informatie over de soorten en hoeveelheden restafval dat weggebracht kan worden.

Dertig kilo

In het nieuwe grondstoffenbeleid staat dat er in 2025 per inwoner dertig kilo per jaar aan restafval (fijn en grof) over mag blijven. Nu is dat in Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo nog ruim 200 kilo per inwoner per jaar.

Het (grof) restafval bevat tal van bruikbare materialen. Verbranden is duur en vervuilend. Daarom willen de gemeenten afval scheiden makkelijker maken. Het openstellen van de milieustraten voor alle inwoners van de vier gemeenten en de ruimere openingstijden is een eerste stap.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.