Onnodige uitglijder van Koninklijke HFC in Veenendaal

Rob Spierenburg
Veenendaal

Zelf verzuimen grote kansen te benutten en in drie minuten tijd twee allesbeslissende tegengoals om je oren krijgen. Het overkwam Koninklijke HFC zaterdagmiddag tegen GVVV in Veenendaal. De onnodige 2-0 nederlaag deed de Haarlemmers uit de top drie duikelen.

Vandaag, morgen en misschien óók nog wel overmorgen zullen de technische staf en de spelersgroep van de Haarlemse tweede divisionist balen als een stekker dat het jaar 2019 werd afgesloten met een volstrekt overbodige verliespartij.

Aanvankelijk verliep het duel in het zeiknatte Veenendaal volledig naar wens. Trainer Gertjan Tamerus verkoos de snelle Khalid Tadmine boven de wat statischer spits Floris van der Linden. Aangezien GVVV een soort handbalverdediging in stelling zou brengen was de keuze van Tamerus een logische. En inderdaad; achterin metselden de Veenendalers de boel dicht in de hoop dat een countertje wat zuurstof zou verschaffen. Zo gaat dat als je van de laatste negen thuiswedstrijden er slechts twee wist te winnen.

In de openingsfase kon de thuisploeg er wat makkelijker uitkomen dan van te voren werd gevreesd. HFC gaf de tegenstander te veel ruimte en was achterin niet altijd even scherp. De Haarlemse nonchalance leverde GVVV na acht minuten een grote kans op. Net buiten zijn eigen strafschopgebied koos middenvelder Jacob Noordmans voor een jongleeract in plaats van de bal richting hartje Veenendaal te peren. Noordmans verspeelde de bal aan GVVV-er Philip Ties die van dichtbij doelman Tom Boks op de proef stelde. De goalie won.

HFC gooide er een schepje concentratie op en leek een niet al te moeilijke middag tegemoet te gaan toen scheidsrechter Smit de bal na tien minuten op de strafschopstip legde van GVVV. Na opzichtig hands in de zestien van spits Berry Powel kon de arbiter niet anders. Met specialist Van der Linden op de reservebank was het Joël Donald die de rol van beul op zich nam. Hij miste. Hoewel doelman Johan Jansen zich in de goede hoek bevond, is een goed genomen strafschop altijd raak.

Nadat HFC korte tijd later ook nog eens de paal vond en de mee opgekomen Oscar Wilffert oog in oog met doelman Jansen de korte hoek zocht in plaats van breed te leggen op Tadmine, begreep Tamerus dat het wel eens ’zo’n middag’ kon worden. Een Haarlemse treffer had GVVV verplicht om het over een andere boeg te gooien. Met 0-0 kon de ploeg volharden in tegenhouden en loeren op een uitval.

De counters ontstonden in de 25ste minuut en in de 28ste minuut. Beide keren was het spits Berry Powel die dodelijk effectief afrondde. In amper drie minuten tijd had GVVV zich in een zetel gemanoeuvreerd. Met de nadruk nog wat meer op de defensie voetbalden de Veenendalers de 2-0 naar huis. HFC heeft een maand de tijd om de kater te verwerken en zich te realiseren dat het ondanks het verlies van het laatste duel in 2019 aan een uitstekend seizoen bezig is.

Koninklijke HFC: Boks, Morgan (59. Hols), Wilffert, Boer, Kok (83. Kaychoki), Volkert, Noordmans, Van Huffel, Lewis, Tadmine, Donald (60. Van der Linden).

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen