Meer begrip kweken voor duurzame landbouw met proeverij en lammetjes knuffelen in Lutjebroek

Een verzameling duurzaam geteelde groente en fruit ligt uitgestald bij de Schapenstreek.
© Foto Jaap van der Pijll
Lutjebroek

De schapen op biologische zuivelboerderij Schapenstreek in Lutjebroek vonden het van de zomer maar wat warm. De rammen kwamen daardoor amper in actie. Vandaar dat er nu geen schapen gemolken kunnen worden, legt Anita van Alderwegen tijdens een rondleiding uit.

Gelukkig zijn er wel net twee lammetjes geboren, zodat het programmaonderdeel ’lammetjes knuffelen’ tijdens het Open Boerderij Weekend wel door kon gaan.

Het open huis bij de Schapenstreek werd georganiseerd in samenwerking met het Proevkantoor dat duurzame groente- en fruitpakketten levert van Noord-Hollandse telers, orthomoleculair voedingsdeskundige Vanessa Hakof en Stichting ’Dat lust ik wel’.

Bezoekers konden op zaterdag en zondag van alles proeven, duurzaam geteelde groente kopen en niet-perfecte appels mochten gratis mee naar huis. Kinderen konden onder meer fruitspiesjes maken en natuurlijk met de lammetjes knuffelen. Ook waren er rondleidingen door het schapenbedrijf.

„Het doel is om mensen te laten zien en proeven wat natuurinclusieve landbouw inhoudt”, aldus Mark Alderwegen van de Schapenstreek. Dat mensen geen idee hebben wat natuurinclusief produceren betekent, neemt hij ze niet kwalijk. Hij had eerst zelf ook geen idee dat hij natuurinclusief bezig was. Simpel gezegd houdt het in dat je de natuur niet alleen gebruikt, maar ook rekening houdt met de natuur en de biodiversiteit in stand helpt te houden.

Op de vraag of er in West-Friesland genoeg natuurinclusieve landbouw is, zegt Alderwegen: „Het kan beter. Ik zie wel een kentering. Je wordt niet meer uitgelachen. Er is steeds meer aandacht voor biodiversiteit en kringlooplandbouw.”

Eisen

Al meer dan dertig jaar werkt de schapenboer samen met zijn vrouw Anita biologisch, wat betekent dat hun producten aan alle wettelijk gestelde eisen voldoen voor biologische boeren. Maar er zijn volgens Van Alderwegen ook meer niet-biologische boeren die proberen om beter voor het milieu te zijn. Van Alderwegen: „Belangrijk is dat het proces transparant wordt. Hoe er wordt geproduceerd en hoe het land bewerkt wordt, zodat de consument zelf kan zien wat beter voor het milieu is.”

Anita van Alderwegen leidt een groep bezoekers rond in het deel waar zij ijs en kaas maakt van schapenmelk. De vriezer staat al vol met ijs. Dat is voor de kerst. Een deel van de ijsvoorraad is door een brand in een vriezer vergaan, maar is inmiddels weer aangevuld. Doordat ze meer ijs heeft moeten maken van de schapenmelk, kon Van Alderwegen minder kaas maken. Toch ligt er een voorraadje op de houten planken.

Tussen de typische ronde kazen, liggen ook kazen met een ribbelpatroon dat doet denken aan de Spaanse Manchego kaas. De naam van deze kaassoort is beschermd. Alleen in La Mancha, en dus niet in Lutjebroek mag deze kaas Manchego heten. Maar een proeverij in het kaaswinkeltje, leert dat dat niets afdoet aan de smaak.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen