Premium

Lichtkunstroute Helder Licht is een cadeautje voor de inwoners van Den Helder

1/3
Den Held

er Precies in de donkere dagen voor kerst is op zaterdag in Den Helder de vierde editie van lichtfestival Helder Licht van start gegaan. Op negen markante plekken in de stad worden lichtkunstwerken van de lichtkunstroute geprojecteerd. De kunstwerken zijn tot en met 4 januari dagelijks te bekijken tussen vijf en tien uur ’s avonds.

Op Willemsoord is de havenkraan verlicht in sprookjesachtig rood. ,,Prachtig, maar eigenlijk zou de giek moeten meebewegen op muziek”, aldus Bente Lelieveld. Gebouw 72 ontvouwt letterlijk eigenhandig de plannen voor de toekomst. Het gebouw oordeelt niet maar is blij met alle aandacht. Het publiek waardeert het spektakel met een ovationeel applaus. Eveneens op Willemsoord is het enige indoor lichtjuweel ingericht. In Gebouw 66 is met mist, muziek en natuurlijk licht een prachtig visueel spektakel gerealiseerd.

Op de gevel van theater De Kampanje is een kleurrijk overzicht van de Helderse geschiedenis te zien. De projectie is gemaakt door de Duitse kunstenaar Danël Margraf. Sigrid Sandmann, eveneens uit Duitsland, heeft de Helderse bevolking gevraagd om gedachten over de stad. Deze associaties zetten School 7 in een telkens ander licht. ,,Ik spreek geen Nederlands, dat was voor deze opdracht wel een uitdaging”, lacht de kunstenaar over haar taalprobleem.

De ijsbaan in de Beatrixstraat is door technisch organisator Bart van Bokhoven in een zee van rozerood licht gezet. Laserstralen in de lucht trekken de aandacht tot ver buiten de stad. De kenmerkende ronde uitbouw aan het voormalig V&D pand is door Noralie omgetoverd in een zee aquarium. Dezelfde kunstenaar liet haar fantasie ook los op de Watertoren. Hier zwaait Poseidon of z’n Romeinse equivalent Neptunus zijn scepter.

Ondanks weer en vooral wind bekeek een talrijk publiek de creaties van licht met onverholen enthousiasme. ,,Trots”, zo vat Barry de Bie zijn gevoelens samen.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen