Con Zelo bewijst met winterconcert een bloeiende accordeonvereniging te zijn

Accordeonvereniging Con Zelo in de Berkhouterkerk.
© Foto Jaap van der Pijll
Berkhout

Een concert door een bloeiende accordeonvereniging, want ’Con Zelo’ slaagt er niet alleen in twee volwaardige orkesten op het podium te krijgen, maar trok ook een grote aanhang naar dit concert.

Het programma was zeer gevarieerd, muziek uit alle windstreken. Niet altijd origineel voor de accordeon geschreven, er was een aantal uitstekende arrangementen opgenomen. Het eerste deel van dit concert was voor het B-orkest van Con Zelo, onder leiding van Christa Groeneveld, met de vijfdelige ’Barock Suite’ van Reinhold Michelis. Vier dansen, alle met hun eigen karakter en dynamiek werden strak gespeeld.

De afsluitende fuga was een kleurrijke afsluiting. Waar blijft de tango zonder accordeon en wat is de accordeon zonder tango? Het antwoord ligt in de prima uitvoering van ’Tango dos veces’ van Wolfgang Kahl. Met ’Four faces of Jazz’ van Peter Kleine Schaars, door deze hafabra-coryfee origineel voor accordeon geschreven. In de uitvoering was het karakter van de vier delen goed te onderscheiden, het tempo was pittig, de dynamiek verrassend. Na de pauze was het podium voor het A-orkest van Con Zelo, onder dezelfde dirigente. Dit orkest begon met Bach, zijn ’Konzert für Oboe dámore in A-dur’, in een arrangement van Paul De Bra. Het spel van het A-orkest was een ode zowel aan de componist als de arrangeur. Mooier kan bijna niet. In ’Transylvania forte’ wordt het land van Dracula en Frankenstein vertaal in stormachtige muziek, herkenbaar, vooral in het derde deel met zijn herhalingen en echo’s. ’Antarctica’ van Carl Wittrock was bijna tien minuten genieten van de indrukken vanaf dit ijzige werelddeel, filmmuziek zonder beelden eigenlijk. Mooi geschreven, prima gespeeld. De accordeonmuziek werd aangevuld met een optreden van het klassiek duo Gerda Torn en Kana Yamaguchi, fluit en piano. Zij speelden een aantal klassieke pareltjes van Beethoven, Donizetti en Dvorak. De avond werd afgesloten door beide orkesten met ’Accordeon’s Christmas Tour’ van Gottfried Hummel. Een mooi slot van deze goed verzorgde avond.

Er was ook aandacht voor twee jubilarissen: Jorina Dekker (25 jaar) en Klara Waal (65 jaar). Laatstgenoemde heeft alle dirigenten meegemaakt. Voor beide trouwe leden was er een muzikale attentie.

Meer nieuws uit West-Friesland