Premium

Uit Beeld: Sardien roken op de plek van de gebombardeerde huisjes in de Torenstraat in Den Helder

De rokerij van Zwagerman aan de Ruyghweg.
Den Helde

r Al in de alleroudst bewaard gebleven geschriften over de bewoners van het eiland Huisduinen is sprake van visserij en visverwerking. Platvis werd gedroogd in droogtuinen, rondvis gerookt. En natuurlijk werd er gezouten, als het zout tenminste betaalbaar was. Tijdens de zeventiende en achttiende eeuw was met name de goudgele ’Heldersche bokking’ beroemd.

Over gerookte sardien lees je pas in verhalen over het oude Helder van zo'n eeuw geleden. In diezelfde tijd ontstonden er ook ’droogtuinen’ en ’bokkinghangen’ in de Pilo. Bekende rokerijen in de jaren van mijn jeugd waren Van Zwagerman, gebroeders Kraan en ome Piet Bijl. Ja, ik mocht ’ome’ zeggen want hij was de schoonvader van tante Ali, een zuster van mijn moeder.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen