Premium

Geen kerstmarktkramen, wel kerstsfeer in Santpoort-Noord

Geen kerstmarktkramen, wel kerstsfeer in Santpoort-Noord
Even knuffelen met de sneeuwpop tijdens de ’kerstkoopzondag’ in de Hoofdstraat.
© foto united photos/rob van wieringen
Santpoort-Noord

,,Weet je waar de kerstmarkt is?”, vraagt een vrouw aan Charlotte Voss, die voor de winkel van Voss wafels staat te bakken. De vrouw weet nog niet dat de traditionele kerstmarkt in de Santpoortse Hoofdstraat zondag is afgelast wegens het stormachtige weer.

,,Jammer”, reageert de vrouw, wanneer haar is verteld dat er dit jaar geen kerstmarkt is. ,,Ik vind het altijd een heel sfeervol gebeuren.”

Toch zijn veel winkels open deze zondagmiddag en zijn er ook ondernemers die van de nood een deugd hebben gemaakt. Zoals Nel Sintenie, die als ’Creatieve Oma’ kerststukjes verkoopt die ze zelf gemaakt heeft. ,,Ik schrok me rot vanmorgen”, zegt ze. ,,Toen ik hoorde dat het niet doorging. Wat moet ik met zestig kerststukjes in mijn schuur? Die had ik speciaal voor deze markt gemaakt.” Ze wijst naar de etalage achter haar: ,,Ik heb gebeld met de eigenaar van sportwinkel CitySport, ik ken hem en heb gevraagd of ik voor zijn winkel onder de luifel mocht staan met een tafel. Dat vond-ie gelukkig goed en nu verkoop ik mijn stukjes hier. En het gaat goed, ik verkoop lekker.”

Muziektent

Op het pleintje aan het begin van de Hoofdstraat ziet het er wel een beetje ’kerstmarkterig’ uit. Er klinkt kerstmuziek uit de speakers en in de muziektent wordt regelmatig opgetreden door zangers en zanggroepen. Ook de kerstman is van de partij. ,,Merry Christmas allemaal!”, roept hij al klingelend met zijn bel tijdens het voorbijgaan.

Jolanda Waare doet op het pleintje met een voor de gelegenheid neergezette tafel goede zaken. Ze verkoopt onder andere kerstkransen: twee voor vijf euro. ,,Al tweehonderd verkocht”, meldt ze opgewekt. ,,Vanmorgen heb ik deze tafel kunnen regelen. Mijn kinderen hebben me ook geholpen. Die hebben er hier in de wijk ook zo’n zeventig aan de deur verkocht.”

Bij de winkel ’No Lemons Please’ staat een groot bord voor de winkel: ’Kom binnen gezellig knutselen’. In de zaak staat een grote werktafel waaraan kinderen sneeuwpoppetjes zitten te knutselen. ,,Normaal doen we dit buiten”, zegt eigenares Martine van der Heijde. ,,Maar nu dus niet en het gaat eigenlijk prima zo.”

En zo wordt er, ondanks de afgelasting, toch een kerstmarktgevoel gecreëerd in de Hoofdstraat. Wie een eigen kerstpakket wil samenstellen, kan zelfs afdingen bij de tafel van Gertjan Huijbens. ,,Zeg maar wat u ervoor over heeft”, moedigt hij een vrouw aan. ,,Ik vind alles goed.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen