Sinds de gemeente Hollands Kroon zorg onderbracht bij een bedrijf, wordt er een stuk minder uitgegeven bij andere instellingen

© Archieffoto ANP

Suzanne Rijnja
Anna Paulowna

Sinds het bedrijf Incluzio gaat over het toekennen van zorg in Hollands Kroon gaat er beduidend minder geld naar andere aanbieders.

Mantelzorgers in Hollands Kroon hebben het gevoel dat ze geen kant op kunnen met hun persoonsgebonden budget (pgb). Zij zouden zelf een zorgverlener mogen uitkiezen, maar Incluzio houdt dit veelal tegen. De gemeente heeft in 2016, als enige in het land, de jeugdzorg en Wmo uit handen gegeven aan één bedrijf, dat zelf ook zorg levert.

Lees ook: Mantelzorgers uit Hollands Kroon zijn moegestreden: ’Welkom bij het leed dat Incluzio heet’

KRO-NCRV’s ’Reporter radio’ en Follow The Money hebben onderzoek gedaan naar de risico’s van dit zorgmodel. Daarin gaat het onder andere over pgb’s. Bij besteding van dit budget is toestemming van Incluzio nodig. De vraag is hoe objectief dat kan.

Bij aanvraag voor een externe instelling loopt Incluzio inkomsten mis. Uit cijfers van de zorginstelling blijkt dat het bedrag aan toegekende pgb’s vorig jaar is afgenomen van 830.856 naar 745.574 euro.

Volgens algemeen directeur Peter de Visser is er geen sprake van een ontmoedigingsbeleid. Ook andere zaken houdt Incluzio in eigen hand. Zo wordt de huishoudelijke hulp uitgevoerd door Axxicom: net als Incluzio een dochterbedrijf van Facilicom.

Voor volgend jaar is het gemeentelijk budget voor Incluzio verhoogd naar bijna 19,4 miljoen euro. Winst maakt Incluzio tot nu toe niet, meldt De Visser. Waarom dan blijven? „We hebben besloten in Hollands Kroon te blijven, omdat we geloven dat de komende jaren dit model zich echt gaat bewijzen.”

De uitzending is zondag om 19 uur, NPO Radio 1. Dan publiceert ook Follow The Money over het onderwerp.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.