Premium

BV Den Helder vloert koploper Binneland en bewerkt daarmee ook het eigen visitekaartje

1/2
Den Helder

Met een verdiende 61-59 zege op Binnenland heeft Dozy bv Den Helder de rolverdeling in de Final Four het laatste moment nog aangepast. Niet deze geklopte tegenstander maar het daardoor opgeschoven Grasshoppers is vrijdag de eerste tegenstander van de gastvrouwen.

Want ook de onttroonde koploper weet inmiddels hoe de vlag er voorhangt in sporthal Sportlaan. Waar de renaissance van de Helderse basketbalsters vorige week tegen Lekdetec al voorzichtig vormen kreeg. Maar na de logische poetspartij versus hekkensluiter Cangeroes nu met het bezoek van de machthebber verder werd doorgetrokken. Zij het wat Mario Bennes betreft nog niet genoeg. ,,Ik ben zeer tevreden met de eerste helft’’, sprak de coach na afloop. Om het vervolg, en zeker het abominabele derde kwart, als ’ouwe wijven basketbal’ weg te zetten. Waardoor een wedstrijd die gespeeld leek toch nog ongemeen spannend werd. Want tot twee keer toe een marge van zestien punten verschil (31-15 en 45-29) bleek geen garantie om rustig naar de finish te kunnen fietsen.

Dat was, erkende Bennes, een kwestie van zowel eigen schuld als de klasse van de tegenstander. ,,Bij Binnenland kwamen ze zichtbaar anders uit de kleedkamer dan speelsters naar binnen gelopen waren.’’ Of eigenlijk door de thuisclub waren gestuurd. Onder meer door acht punten van Sarah Curran sloot de underdog die hard bezig is met de restyling van dat visitekaartje, het eerste kwart af met bij 20-8. Dat verschil liep vervolgens nog een puntje op naar 42-29 halverwege. Nadat het eerst wel was teruggelopen naar 36-29 maar Den Helder het lek toen nog wel tijdig boven kreeg.

Tot zover niets aan te merken op de ploeg die met alle sterkhouders weer aan boord meer op het gemak is. Agressief in het kwadraat werd Binnenland erop gewezen dat de afstand op de ranglijst een vertekend beeld gaf. Om die verhoudingen daarna toch weer eer aan te doen. Een gebrek aan onderlinge communicatie noemde Bennes dat. Niemand die de rest bij de hand nam toen de visite een tandje bij zette en het Helderse schot niet langer viel. Den Helder was in last. Het duidelijkst bleek dat op het scorebord waar de bijdrage van de thuisclub in het derde kwart met zeven punten ondermaats was. ,,Ze bleven maar van afstand schieten, terwijl Binnenland in foutenlast kwam’’, zei Bennes. Die het besef bij zijn ploeg miste om vaker naar de ring te gaan en vrije worpen uit te lokken. Ook time-outs lieten het kwartje nog steeds niet vallen. De ervaring aan de overkant greep die fase aan om terug te slaan en de regie bij 51-52 volledig over te nemen. Het was de inleiding voor een bijzonder spannende slotfase. Een extra leermoment in de wedstrijd met examenstof. Want omgaan met dergelijke spanning was voor het merendeel in de thuisploeg een nieuw fenomeen. ,,Dat maakte het extra interessant’’, vond de coach later met toen de benauwde maar dikverdiende zege op zak. Want zijn wankelende ploeg viel nooit om. En bleef deels op de been omdat de overtuiging ook bij Binnenland inmiddels aan de limiet zat. Eind goed al goed dus. ,,Wel met nog genoeg om het samen even goed over te hebben. Er valt veel te leren. Maar het is ook pas december.’’

Topscorers Den Helder: Curran 18, Van Poelgeest 12, Fleuren 10, Zappeij en Slagter 6.

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen