Premium

Gemeente Bergen draait op voor kosten die reddingsbrigade maakt bij spoedritten ambulances: volgens Hetty Hafkamp is dit ’bizar’

Gemeente Bergen draait op voor kosten die reddingsbrigade maakt bij spoedritten ambulances: volgens Hetty Hafkamp is dit ’bizar’
Bergen

Burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen vindt het een ’bizar fenomeen’ dat haar gemeente opdraait voor de kosten die de Egmondse en Schoorlse reddingsbrigade maken bij spoedritten voor ambulances.

Omdat ambulances niet door de duinen en over het strand kunnen rijden, haalt een voertuig van de reddingsbrigade verpleegkundigen op en regelt eventueel het patiëntenvervoer naar de ambulance. Dat gebeurt tientallen keren per jaar.

Hafkamp vindt het ’vreemd dat die kosten nergens te declareren zijn’. Terwijl die voor de Regionale Ambulancevoorziening Noord-Holland Noord (32 ambulances, circa 44.000 inzetten) worden vergoed door zorgverzekeraars en worden verdeeld over de 17 gemeenten, aangesloten bij de veiligheidsregio.

„Hoewel voor mijn gevoel principieel onjuist is, is dit botte pech voor bepaalde delen van Nederland waar dit speelt”, is de reactie van Martin Smeekes, directeur van de veiligheidsregio en bestuurder bij de Regionale Ambulancevoorziening. „Hetzelfde verhaal geldt ook voor de brandweer, die voor hijsassistentie wordt ingeschakeld om met een hoogwerker een patiënt uit een hoog gebouw te halen.”

Smeekes weet dat de extra hulpverleningskosten voor reddingsbrigades meermalen zijn besproken met zorgverzekeraars. „Dat zijn ongelooflijk ingewikkelde discussies waarbij we ons in een juridisch moeras begeven en er niet uitkomen. Met als resultaat dat de gemeenten waar reddingsbrigades actief zijn de rekening krijgen gepresenteerd.”

Ook Castricum en Heerhugowaard hebben een reddingsbrigade.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen