Premium

Column: Ingeschreven voor een huurhuis, het lange wachten op passend aanbod kan beginnen

Column: Ingeschreven voor een huurhuis, het lange wachten op passend aanbod kan beginnen

Ik ben heel wat keren verhuisd in mijn leven. Maar inmiddels ben ik niet meer zo’n nomade. Al twintig jaar heb ik nu hetzelfde West-Friese dak boven mijn hoofd. Ik ben niet van plan te verhuizen uit mijn fraaie, ruime koopwoning.

Toch heb ik mij nu ingeschreven voor een huurwoning. Want stel dat mijn vrouw een keer genoeg van mij krijgt en ik plots constateer dat mijn huissleutel niet meer past, dan moet ik toch elders terecht kunnen? Maar dat geldt natuurlijk ook als mijn fraaie koopwoning te groot en het onderhoud mij te veel wordt.

Je inschrijven voor een huurwoning is zo gebeurd. Met een paar muisklikken en het invullen van wat gegevens, zoals je inkomen en gewenste woning waar je naar op zoek bent, is het al gepiept. Wel twijfelde ik even of ik ook ’seniorenwoning’ moet aanvinken. Zo’n huis is voor mij als 50-plusser immers nog erg ver van mijn bed. Ik laat dat daarom nog maar even open.

Vervolgens moet ik nog wel vijftien euro aftikken. Maar dan krijg ik met een druk op de knop een ’passend aanbod’ digitaal gepresenteerd. Mijn resultaat is nul. Geen enkel huurhuis waaruit ik mag kiezen. Mijn salaris blijkt te hoog. De mensen die zijn aangewezen op een sociale huurwoning moeten tegenwoordig vele jaren geduld hebben want de woningnood neemt steeds extremere vormen aan. Starters komen het ouderlijk huis niet meer uit. Jonge stellen wachten met kinderen want daarvoor is hun appartementje te klein.

Toch maar een vinkje zetten bij seniorenwoning. Want tegen de tijd dat ik aan de beurt ben, heb ik alleen nog een magere AOW en ben ik hoogbejaard.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen