Premium

Aanleg Volendams woonzorgcomplex De Friese Vlaak vordert gestaag dankzij ’tunnelbouw’

Aanleg Volendams woonzorgcomplex De Friese Vlaak vordert gestaag dankzij ’tunnelbouw’
Bouwvakkers die aan de elektra werken lopen over het bouwterrein.
© Foto Ella Tilgenkamp
Volendam

De bouw van woonzorgcomplex De Friese Vlaak in de Volendamse wijk Broeckgouw vordert gestaag. Het hoogste punt van het eerste gebouw is al bereikt.

Dit is het gevolg van de methode ’tunnelbouw’ die de plaatselijke aannemer KBK Bouwgroep toepast. Voor de wanden en verdiepingsvloer wordt een bekisting opgebouwd, waarin het beton gestort wordt. De volgende dag, als het beton is gehard, wordt de bekisting er direct uitgehaald en weer gebruikt voor de wanden en verdiepingsvloer van de naastliggende twee woningen. Er wordt gebruikgemaakt van een betonsoort die in één nacht sterk genoeg is om te worden ontkist. ,,Dankzij deze methode bouwen we sneller en is er sprake van minder afval. Dit is beter voor het milieu en het beperkt de overlast voor omwonenden’’, verklaart Robèr van Galen, projectleider van KBK Bouwgroep.

Nog voor de kerst zal worden gestart met het tweede van de drie gebouwen. De bouw van de woningen is in augustus van start gegaan en de bedoeling is dat het hele complex in de tweede helft van 2020 klaar is.

Het gaat om in totaal 102 woningen voor ouderen uit Edam-Volendam, die verzorgd willen wonen. Er is straks gelegenheid voor zowel zelfstandig als beschermd wonen. Het is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, De Zorgcirkel en de woningcorporaties De Vooruitgang en Wooncompagnie.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen