Premium

Zeemacht klopt Leek en helpt Texel aan de leiding in eerste divisie zaalvoetbal

Zeemacht klopt Leek en helpt Texel aan de leiding in eerste divisie zaalvoetbal
Uitblinker Ingmar Waard laat zich de les niet lezen.
© Foto George Stoekenbroe
Den Helder

Zeemacht heeft de spanning in de eerste divisie zaalvoetbal bij de sluiting van 2019 verder opgevoerd. Dankzij de moeizame, maar verdiende, 4-3 zege op koploper Leekster Eagles maakte de nieuwe nummer twee de weg naar de leiding vrij voor buur Texel.

Het was in De Brug een botsing van speelstijlen. De technische school uit het noorden waar een stapje te veel zo makkelijk op de loer lag. Tegenover de onorthodoxe aanpak die Zeemacht zich al sinds jaar en dag eigen maakt. En alleen effect sorteert als de focus honderd procent is. Maar fouten in de hand werkt wanneer de gemakzucht naar boven komt om de superioriteit te onderschrijven. Dat laatste leidde er toe dat een verdiende 1-0 voorsprong werd omgezet in een zelf ingeleide 1-2 achterstand. Eenmaal wakker geschud stond de ploeg die door David Ambriola op 1-0 was gekomen andermaal op. Dankzij het doorzetten van Ivar Waard en het oog voor vrijheid bij Jordy Bos. Maar de blijdschap die dat op de vloer bracht verdween op slag toen Leekster Eagles in korte tijd twee keer naar de cadeautafel mocht. Verder was er voor de Groningers weinig tot niets te halen als bonus voor hun lichtvoetigheid. Sander Rietveld kan dergelijke voetbewegingen uittekenen. Waar nodig stak de keeper van Zeemacht een hand of been uit.

Aan de andere kant was de vrees voor grotere schade meer aannemelijk. Ambriola kreeg nog een mogelijkheid maar dwong zichzelf nu een te moeilijke hoek in. Jordy Bos vond de doelman op zijn weg en moest tegen de rust nog een keer zijn meerdere in hem erkennen. Op dat moment was het evenwicht in de score al wel hersteld. Omdat Melvin Damsma zeer attent reageerde toen er een rebound werd weggegeven na een uithaal van Ingmar Waard, 2-2.

In de tweede helft nam Zeemacht het heft direct weer in handen. Meldde zich vaker aan de Groninger kant van de zaal dan Leek in staat was Rietveld te beproeven. De logische voorsprong, na eerder vergeefs bonken op de deur, kwam toen Waard, heerlijk stoïcijns, bij de tweede paal een glimp van Bos opving, 3-2. Het antwoord van Leek liet niet lang op zich wachten, toen er ook bij de Helderse tweede paal minder goed werd opgelet.

Het bleef ook bij 3-3 ongemeen spannend. Zeemacht miste de helpende hand van de leiding. Twee arbiters die genoeg hints als hands en ongehoorde overtredingen kregen maar er geen strafschop in herkenden. Aan de andere kant prikte Leek soms gemeen maar was Rietveld nog steeds niet onder de indruk. Met de paal als bondgenoot.

Toen de bezoekers in foutenlast waren mocht Waard eindelijk profiteren. En kreeg de thuisclub nog meer gelegenheid omdat Leek de kaart van meevoetballende keeper trok. De afloop was toen al bepaald.

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen