Premium

Opknapbeurt monument Veerstraat/Herenstraat duurt maar en duurt maar, Hilversum schuift restauratiesubsidie door naar 2020

Opknapbeurt monument Veerstraat/Herenstraat duurt maar en duurt maar, Hilversum schuift restauratiesubsidie door naar 2020
Het al jaren verpauperde monument op de het brinkje Veerstraat/Herenstraat.
© archieffoto
Hilversum

De restauratie van het gemeentelijk monument op de hoek van de Veerstraat en de Herenstraat in Hilversum duurt maar en duurt maar. Eigenlijk had de gevel nog dit jaar gerestaureerd moeten zijn om de gemeentelijke subsidie veilig te stellen. Dat lukt niet, dat is wel duidelijk.

De gemeente heeft geen enkel middel om restauratie af te dwingen of om de eigenaar op korte termijn aan het werk te krijgen, laten burgemeester en wethouders weten in antwoord op vragen van de Hilversumse PvdA. Behalve dan het intrekken van de restauratiesubsidie als de afgesproken deadline niet wordt gehaald. Maar dat gaat de gemeente niet doen. Voorlopig niet tenminste. B en w hebben namelijk besloten de termijn te verlengen. Want intrekken van de subsidie klinkt weliswaar dapper, gevolg is waarschijnlijk dat het monument helemaal niet wordt hersteld. En daar heeft de gemeente ook niets aan.

De vertraging in de al enige tijd op stapel staande opknapbeurt heeft volgens de gemeente diverse redenen. De levering van een benodigd stukje grond liet lang op zich wachten, bovendien wil de gemeente het hele pand in één keer aanpakken waardoor meer vergunningen nodig zijn. Die vergunning is nog niet aangevraagd aangevraagd en dus ook nog niet verleend. Zonder vergunning mag er niet worden verbouwd. Overigens is de eigenaar volgens de gemeente in de zomer al gestart met sloopwerkzaamheden waar ook nog geen vergunning voor was verleend.

Het monumentale complex aan het brinkje op de hoek van de Veerstraat en de Herenstraat wordt gesplitst in vier stadswoningen, zo is de bedoeling. Volgens de gemeente heeft de eigenaar bezworen dat het project in de eerste helft van 2020 opgepakt gaat worden.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen