Premium

Keurmerk opent deuren voor Hillegomse bierbrouwerij Klein Duimpje

Keurmerk opent deuren voor Hillegomse bierbrouwerij Klein Duimpje
Een trotse Erik Bouman (rechts) neemt het certificaat in ontvangst.
© Foto pr
Hillegom

Als eerste Craft-brouwerij in Nederland heeft Klein Duimpje in Hillegom een HACCP-certificering gekregen. Dit betekent onder meer dat de hygiëne in de brouwerij aan de hoogste eisen voldoet. Het gevolg: bier van Klein Duimpje kan voortaan overal worden verkocht.

Klein Duimpje-eigenaar Erik Bouman is apetrots op het nieuwe keurmerk, waarvoor hij een lange aanvraagprocedure en een aantal enorm strenge keuringen heeft moeten doorstaan. ,,Dat wij als allereerste Craft-bouwer (Craft is de branchevereniging van meer dan 160 relatief kleine ambachtelijke brouwers, red.) dit mogen bereiken, is geweldig. Het is een grote stap voor mijn bedrijf.’’

Klein Duimpje begon ooit als Boumans hobby en later eenmanszaakje, maar heeft inmiddels negen man op de loonlijst staan. De brouwerij aan de Leidsestraat produceert nu zo’n 200.000 liter bier per jaar. Omgerekend zijn dat 600.000 flesjes, maar zoveel gaan er niet de brouwerij uit, want het bedrijf levert ook in vaten. Klein Duimpje brouwt 36 verschillende biersoorten, de vele eenmalige speciale bieren niet meegerekend.

Het Hillegomse bier is nu al verkrijgbaar in alle Plus- en Jumbo-supermarkten in Nederland, maar de HACCP-certificering - die overigens sinds kort Managementsysteemverklaring heet - opent volgens Bouman vele deuren naar andere afnemers. ,,Bijna alle winkels eisen zo’n keurmerk als je aan ze wilt leveren en ook Plus en Jumbo vroegen me er al om. Slijterijketen Mitra, met meer dan honderd winkels, heeft zich al als afnemer gemeld nu we het binnen hebben.’’

Behalve dat nu officieel vaststaat dat de orde en netheid binnen Boumans brouwerij dik in orde zijn, betekent de certificering ook dat alle ingrediënten van Klein Duimpje-bier zijn terug te traceren. ,,Van de gerst bij de boer tot de dop op de fles’’, zegt Bouwman. ,,Overigens heb ik de hele implementatie van de hygiënecode niet alleen gedaan. Ik had het niet gekund zonder de begeleiding van Wolfs BrouwAdvies uit Numansdorp.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen