Actievoerster Orietta Koster blij met vergoeding glucose-sensor voor diabetespatiënten die vaak moeten prikken

Annemarie de Jong
Leiden

Goed nieuws voor diabetespatiënten die minstens vier keer per dag in hun vingertopje moeten prikken. Zij krijgen per direct de glucosesensor vergoed vanuit het basispakket.

Dat heeft het Zorginstituut Nederland besloten. In totaal gaat het om tussen de 75.000 en 115.000 mensen met diabetes type 1 of 2 ’met een intensief insulineschema’. De kosten worden geschat op 106,7 miljoen euro per jaar. „Een fantastische stap. Een glucose-sensor kan levensreddend zijn”, zegt Orietta Koster uit Leiden van actiegroep sensorvergoeding.nl.

Onderhuids

Het apparaatje op de arm meet onderhuids om de vijf minuten iemands bloedsuikerniveau zonder vingerprikken. Vervolgens wordt met een reader of app de sensor gescand om de glucosewaarde te zien. ,,Is je suiker te hoog dan moet je insuline injecteren. Te laag? Dan heb je suiker nodig”, zegt Koster, die voorheen tien tot vijftien keer per dag in haar vinger moest prikken.

In coma

Kanttekening is dat het alleen om de ’Flash Glucose Monitoring’ (FGM) gaat. Koster: „Dat is de simpele sensor.” Ze blijft strijden voor vergoeding van álle glucose-sensors, waaronder de duurdere CGM. ,,Die geeft een alarm af als je bloedsuiker zakt of stijgt. Bij de FGM moet je - uit angst in je slaap in coma te raken -nog steeds de wekker zetten om waardes af te lezen. Een ander voordeel van de CGM is dat die steeds vaker ook aan een insulinepomp gekoppeld kan worden die de hoeveelheid insuline automatisch aanpast.”

Lees ook: Zwangere Leidse diabetespatiënte Orietta Koster durft weer te slapen dankzij sensor: ’Niet meer wakker worden was mijn grootste angst’

Pijnlijk

Veel mensen vinden vingerprikken sociaal belastend en pijnlijk. Bovendien is het een ’momentopname’ en brengt een sensor trends in glucosewaarden in kaart. Een van de voorwaarden voor vergoeding is dat iemand zich laat trainen in het juiste gebruik van de FGM. Tot nog toe werden sensors alleen vergoed voor onder meer kinderen, zwangeren en mensen die hun diabetes lastig onder controle krijgen.

Ook Orietta Koster kreeg vanwege haar zwangersschap al een sensor vergoed.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen