Dijklander Ziekenhuis is weer uit rode cijfers

Hoorn

Het Dijklander Ziekenhuis verwacht dit jaar al weer uit de rode cijfers te komen, zo meldt bestuursvoorzitter Arno Timmermans. Vorig jaar maakte het fusieziekenhuis nog 1,6 miljoen euro verlies.

Voor 2018 was overigens op een veel groter verlies gerekend: negen miljoen. Maar door tal van incidentele en structurele bezuinigingen werd dit teruggebracht.

,,Wij hebben de goede lijn doorgezet’’, zegt Timmermans. ,,Het is overigens niet zo dat we nu staan te juichen omdat we er zijn, er is nog veel te doen. Maar volgens de begroting dachten we net nog in het rood te zitten, dat blijkt nu anders te zijn.’’

Operaties

Aan de andere kant kampt het Dijklander nog wel met het feit dat er zo’n tien procent minder operaties wordt uitgevoerd dan waar eerder rekening mee was gehouden. Deze tegenvaller komt niet door de bezuinigen of omdat patiënten zelf kiezen voor een andere ziekenhuis, maar door gebrek aan personeel.

,,Met dat personeelstekort kampen alle ziekenhuizen’’, zegt Timmermans. ,,Mede daardoor hebben we ook te maken met langere wachttijden bij onder meer cardiologie en oogheelkunde in Hoorn.’’

Boven Amsterdam zijn overigens nergens de wachttijden voor deze afdelingen zo hoog als in Hoorn. Op de locatie Purmerend van het Dijklander is de wachttijd voor cardiologie wel veel lager.

,,Maar er zijn bij ons ook afdelingen waar de wachttijd juist korter is dan bij de ziekenhuizen om ons heen’’, benadrukt bestuursvoorzitter Timmermans. Het gaat hierbij volgens het ziekenhuis bijvoorbeeld om onder meer chirurgie, orthopedie en geriatrie.

Lees ook: Wachttijd bij Dijklander toegenomen door invoering nieuw elektronisch patiëntendossier

Kosten

Overigens heeft het ziekenhuis met de zorgverzekeraars ook nog budgetafspraken moeten maken waardoor het aantal behandelingen moet worden verminderen. Het is algemeen beleid dat ziekenhuizen worden gedwongen hun volume te verminderen om zo de kosten van de gezondheidszorg in bedwang te houden. Globaal komt dat neer op zo’n één procent.

,,Je ziet dat de vraag naar medische zorg in ons land toeneemt en tegelijk moeten wij het aanbod verkleinen. En wij proberen ook nog de wachtlijsten te verkorten’’, illustreert de bestuursvoorzitter de spagaat waarin de Nederlandse ziekenhuizen zitten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen