Premium

Bijzonder wonen in Edam

Bijzonder wonen in Edam
De woning van Wiens en Ellen in Edam.
© Foto Ella Tilgenkamp

Eeuwenoud huis in Edam

Bewoners: Wiens van Asselt en Ellen van de Laar

Bouwjaar: ca. 1750

Ellen woonde jaren geleden een aantal nummers verderop aan de Voorhaven in Edam, Wiens woonde en werkte in Amsterdam. Samenwonen in Edam was indertijd geen optie, vanwege de reistijd op de fiets naar hun werk.

Bovendien wilden de twee ’een frisse start’, dus werd het een huis in Broek in Waterland. „Een groot vrijstaand huis, maar na tien jaar wilden we wat anders. Kleiner qua huis én tuin. En ik wilde toch het liefste in Edam wonen”, aldus Ellen. „Daar hadden we een rijk sociaal leven en er gebeurt veel op cultuurgebied.”

Wiens leek dat ook leuk, waarop Ellen meteen een voorstel had: een eeuwenoud huis aan de Voorhaven dat al twee jaar te koop stond. „In het mooiste stukje van de stad met een ruime privétuin”, volgens Wiens.

Authentieke balken

„Vrienden vroegen zich af: Waar beginnen jullie aan?’’, vertelt Ellen. „We hadden ons huis in Broek al helemaal verbouwd en nu begonnen we weer opnieuw. Want het was een oude zooi.” De vorige eigenaren hadden gelukkig wel de verzakking gestopt, maar de inrichting was ’jaren ’70 met gipsplafonds’. „Boven was helemaal verschrikkelijk. Allemaal kleine kamertjes, want ze woonden hier met z’n vijven. Wat dat betreft een luxe dat wij hier met z’n tweeën wonen”, aldus Wiens. Toch zagen de twee door de staat heen: „Het is een origineel huis. Wij zagen wat het kon worden.”

In anderhalve maand deed de aannemer het grove werk. Boven werd helemaal gestript. Voor gas en licht werd een installatiebedrijf ingehuurd. Elektra deed Wiens zelf: „Ik ben best handig.” De keuken namen ze mee uit hun vorige huis. Drie maanden bivakkeerden ze op de begane grond, tot boven klaar was en ze daar konden slapen. In de loop van de acht jaar dat ze hier wonen, is de rest van de afwerking en inrichting tot stand gekomen. De oude eiken balken aan het plafond zijn weer zichtbaar geworden en authentiek uit de achttiende eeuw.

Opvallend zijn de Gipsen, De Wit en art decomeubelen, die Wiens en Ellen overal en nergens hebben gevonden of hebben laten maken in dezelfde stijl. Het liefst zitten ze aan de stijlvolle tafel, vanwaar je uitkijkt op de omsloten stadstuin. Ook die was dichtbegroeid en verwaarloosd, toen ze het huis kochten. Nu is het een heerlijke plek om in de zomer te vertoeven. „De schuur achterin met overkapping heb ik zelf getekend”, vertelt Ellen.

Bijzonder wonen in Edam
Thuis bij Wiens en Ellen in Edam.
© Foto Ella Tilgenkamp

’s Winters zoeken ze de behaaglijkheid van de bank en de kachel aan de voorzijde, met uitzicht op het water. „Het onderhoud van huis en tuin is door ons makkelijk te doen. We hebben een leuk contact met de buren, we helpen elkaar. In de zomer zitten we voor op het bankje en met Oudjaar komen we ook allemaal bij elkaar. Amsterdam is goed bereikbaar en de omgeving is mooi en afwisselend. Ook Edam bevalt goed, er komen meer winkeltjes, zoals de bakker en de boekhandel.”

Eensgezind: „Dit huis past ons.”

Woon jij ook bijzonder?

Mail naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.