Verontruste archeologen: Hollands Kroon, pak je kansen. ’Gemeente kan op archeologisch gebied een van de kroonjuwelen van Nederland worden’

Archeoloog en oud-Wieringer Wouter Roessingh in de raadszaal van Hollands Kroon.
© Foto Mediahuis/Ed Dekker
Anna Paulowna

,,Gemeente, investeer in je eigen toekomst.” Deze hartenkreet richtte de jonge beroepsarcheoloog Wouter Hinrichs uit Groenveld donderdagavond tot de raad van Hollands Kroon.

Hinrichs (22) was in het gemeentehuis een van de deskundigen die het belang benadrukten van het verantwoord omspringen met het bodemarchief. Hollands Kroon heeft weinig op met archeologie. Dat moet veranderen, vinden de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Op hun initiatief ging de informatieve raadsvergadering volledig over dit onderwerp.

De jonge beroepsarcheoloog Wouter Hinrichs uit Groenveld.
© Foto Mediahuis/Ed Dekker

,,Op archeologisch gebied kan Hollands Kroon uitgroeien tot een van de kroonjuwelen van Nederland. Gemeente, pak uw kansen”, stelde Gajus Scheltema. Hij is voorzitter van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland.

Vooral Wieringen is een archeologische schatkamer vanjewelste, kregen de raadsfracties te horen. ,,Maar vrijwel het complete gebied is nu vogelvrij”, zei beroepsarchealoog en oud-Wieringer Wouter Roessingh. Hij verweet de gemeente het ’stelselmatig vernietigen van archeologische terreinen’. ,,Vanaf de steentijd tot nu is Wieringen continu bewoond. Dat is zeldzaam. Er zijn unieke vondsten gedaan, zoals de Vikingschat. Dat zijn toevalstreffers. Het belangwekkende verhaal achter de vondsten kunnen we niet vertellen. De context ontbreekt, door gebrek aan ruimte van de gemeente voor onderzoek.”

De vier sprekers. Vlnr. archeoloog Wouter Roessingh, Michiel Bartels van de Archeologische Dienst West-Friesland, archeoloog Wouter Hinrichs en Gajus Scheltema, landelijk voorzitter van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland. Geheel rechts gespreksleider Lilian Peters (raadslid GroenLinks).
© Foto Mediahuis/Ed Dekker

Ruim vijf jaar geleden leek Hollands Kroon werk te maken van archeologiebeleid. Dat bleef bij een poging na bezwaren van agrarische belangenorganisatie LTO. ,,Zij vreesde voor ploegen vergunning te moeten hebben”, maakte een ambtenaar kenbaar.

Wouter Hinrichs wees op de economische potenties van bodemschatten die een verhaal vertellen, zeker voor toerisme en recreatie.

Ook scheepswrakken op de boden van de Waddenzee behoren tot het onzichtbare archief van Hollands Kroon, aldus Michiel Bartels van de Archeologische Dienst West-Friesland. Er liggen ook VOC-schepen, ’vol informatie’.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.