Blauwe zone bij Alkmaars winkelcentrum Willem de Zwijger ineens een eitje: ’Prima joh’

Alkmaar

,,Prima joh”, zei Victor Kloos (OPA) donderdagavond in de gemeenteraad tegen Ben Bijl (BAS). Zo losjes waren zijn collega-raadsleden nou weer niet, maar veel meer woorden maakten ook zij niet vuil aan de door Bijl voorgestelde parkeerregeling voor winkelcentrum Willem de Zwijger en omgeving.

Waar onlangs nog harde woorden vielen, werd de regeling nu unaniem aangenomen. Die houdt in dat er direct voor de deur van de winkels een blauwe zone gaat gelden voor in totaal 33 plekken. Voor de 30 andere plaatsen nabij die winkels wordt vergunningparkeren ingesteld, net als voor de straten eromheen in Oud-Rochdale en het Stadhouderskwartier. De bewoners van die wijken, inclusief dus de bewoners boven de winkels, krijgen een gratis parkeervergunning. De blauwe zone wordt onmiddellijk ingevoerd, de vergunningen komen waarschijnlijk in februari.

En dat was dat. Geen nieuw gehakketak, wel lovende woorden voor wethouder Elly Konijn, van wie het idee kwam om de parkeerplaatsen voor de winkels op te delen. Konijn zei dat er inmiddels al veel meer verzoeken om een blauwe zone op haar bureau liggen. ,,Ik ben bezig met een inventarisatie.”

Fietsen

De verhoogde parkeerdruk komt door de verbouwing van het Noordwest Ziekenhuis. Personeel kan daar niet meer staan, maar weigert ook massaal om de auto aan de rand van de stad te parkeren en vanaf daar met een van de honderden leenfietsen naar het werk te gaan. Die fietsen staan dag in dag uit vrijwel ongebruikt in de rekken.

Wethouder Pieter Dijkman zei het ziekenhuis daarop te hebben aangesproken. Noordwest verweerde zich volgens hem ’in een constructief gesprek’ met de stelling dat het ’mobiliteitsplan’ voor het personeel nog maar net van kracht is (1 oktober) en dat het niet makkelijk is om een mentaliteitsverandering bij de werknemers teweeg te brengen.

300 extra

De raad maakte zich er verder niet druk om. Wel werd uitgebreid gesproken over 300 parkeervergunningen die de gemeente in de stad extra wil uitgeven. Daar is ruimte voor, aldus Konijn, omdat de parkeergarages ’s nachts ’als iedereen thuis is’ maar voor 35 procent zijn bezet en de straatplekken maar voor 85. Bovendien wordt in het centrum en in de Spoorbuurt de vergunning voor een tweede auto afgeschaft. Een tweede auto kan eventueel tegen gereduceerd tarief worden gestald in de parkeergarages.

Op voorstel van GroenLinks, de PvdA en de PvdD wordt het aantal van 300 vooralsnog gehalveerd. Als blijkt dat het werkt komen de andere 150 er ook bij. Een poging van OPA om de vergunning voor een tweede auto te handhaven, werd verworpen.

Meer nieuws uit Alkmaar