Premium

Danceworks uit Velsen staat met 195 dansers met ’Scrooge’ in een uitverkochte Stadsschouwburg

1/2

Voor het eerst in vijf jaar is de kerstshow van Danceworks, onderdeel van Kunstform, in de Stadsschouwburg Velsen uitverkocht. ,,Dit is nog nooit gebeurt. Sinds begin van de week zitten we helemaal vol’’, zegt productieleider Pirita Alderliefste.

Het geeft een goed gevoel zo anderhalve week voor de uitvoering van ‘Scrooge: A Modern Christmas Carol’. Het verhaal is een moderne bewerking van het Charles Dickens’ boek (uit 1843) ‘A Christmas Carol’. In 1951 is dat verhaal verfilmd naar ‘Scrooge’.

Een film die scriptschrijver Marco Edam jaarlijks bekijkt. ,,Ik vind het een mooi verhaal. Het zegt net zoveel over de tijd waarin we nu leven als over toen.’’ Ben Scrooge, door Marco (24) gespeeld, is in deze versie een verbitterde welvarende mediamagnaat die op de Amsterdamse Zuidas werkt. Hij heeft een hekel aan Kerstmis en geld is zijn enige liefde. Als hij op kerstavond door drie geesten gedwongen wordt om de confrontatie met zichzelf aan te gaan, durft hij een blik naar binnen te werpen.

Danceworks uit Velsen staat met 195 dansers met ’Scrooge’ in een uitverkochte Stadsschouwburg
De laatste repetities voor ’Scrooge’.

Warmte

Marco werkt al jaren aan deze geactualiseerde versie. ,,Ik vond het eerst te zwaar’’, zegt artistiek leider Charo Bocaranda. Marco knikt: ,,Het is een vrij naargeestig en luguber verhaal met zwartje randjes. We hebben het toegankelijk gemaakt met luchtige komische stukjes. We willen natuurlijk niet dat mensen depressief de zaal uitgaan.’’ Charo: ,,We hebben gekeken wat we willen vertellen. Nu is het fantastisch, een combinatie van emotie, warmte en humor.’’

Elementen die terugkomen in het verhaal zijn familie, eenzaamheid, liefde, hebzucht en zelfreflectie. Marco: ,,Durven we naar onszelf te kijken en te veranderen? Dat is nog steeds actueel. Durven we nog te kijken hoe we anderen behandelen bijvoorbeeld? In het verhaal wordt Scrooge geholpen door drie geesten om naar zijn eigen fouten te kijken.’’ Charo vult aan: ,,We zien Kerstmis vaak als alleen maar kopen en hebben. Maar dan vergeet je de echte kerstboodschap: samenzijn en familie.’’

Knorrig

Het was voor Marco even worstelen om in de rol van Scrooge te kruipen. ,,Stiekem wilde ik de rol heel graag spelen. Ik dacht dat ik een knorrigere versie van mezelf moest spelen, maar deze rol staat heel ver van me af. Het is niet makkelijk.’’ Aan het begin van het stuk is Scrooge erg kwaad. ,,Ik worstelde daarmee.’’ Een rit in de file deed wonderen. ,,Ik stond een uur in de file voordat we repeteerden. Toen lukte het’’, lacht hij.

Maar liefst 195 dansers van de verschillende afdelingen dansen mee. Iedere groep met een eigen stijl: van urban tot klassiek en van modern tot tap. Ook leerlingen van groep zes van de basisscholen Jan Campert en De Toermalijn leveren een bijdrage.

Verbinding

Tussen de dansen door is er gekozen voor spel. Pirita: ,,Het spel is de verbinding van het verhaal. De spelers zijn zowel leerlingen als docenten.’’ Charo: ,,Spel maakt de dansvoorstelling ook net even anders, wat specialer. Je ziet kleine stukjes scènes op het toneel, maar ook in video’s en je herkent het thema in de dans.’’ De voorstelling is nog niet geweest, maar Pirita is nu al hartstikke trots. ,,Op het hele team, op de leerlingen, onze dertig vrijwilligers.’’

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen