Verdachte dodelijk ongeluk Heerhugowaard krijgt rijbewijs terug: ’Ik reed 50 en had groen licht’

Bloemen, knuffels en kaarsjes werden kort na het ongeval neergelegd bij de plaats van het ongeval.
© Archieffoto
Heerhugowaard

Rutger H. uit Bergen veroorzaakte in juni van dit jaar een dodelijk ongeluk in Heerhugowaard, waarbij een 15-jarig meisje het leven verloor. De 28-jarige bestuurder heeft donderdag zijn rijbewijs weer teruggekregen van de Alkmaarse rechtbank.

De reden: het onderzoek naar de toedracht van het ongeval hapert. H. beweert dat hij 50 reed en groen licht had. Getuigen zeggen dat hij veel harder reed.

Op vage beelden van beveiligingscamera’s zijn drie auto’s achter elkaar te zien met een geschatte snelheid van 112 tot 126 kilometer per uur. Het ongeval is niet gefilmd.

Ilayda stak op 19 juni op de fiets de Westtangent over toen ze werd geschept door H.

Volgens getuigen reed die op hoge snelheid in zijn Porsche Cayenne, met voor en achter zich respectievelijk een VW Caddy en een Mercedes, die in hetzelfde tempo aan het inhalen waren op de 50-kilometerweg.

Na het ongeluk bleek dat H. appjes van zijn toestel had gewist die hij vlak voor het ongeluk had verstuurd. Hij weigerde in eerste instantie ook de pincode van zijn toestel te geven.

Verder moet onderzocht worden wie precies groen licht had: de verdachte of het slachtoffer. In afwachting van de lopende onderzoeken krijgt H. zijn rijbewijs voorlopig weer terug.

Lees ook: Dood 15-jarige Ilayda uit Heerhugowaard door straatrace?

Lees ook: Een van de twee verdachten van fataal ongeluk in Heerhugowaard op vrije voeten gesteld

Lees ook: Heerhugowaardse Ilayda (15) door familie, paarden en leden manege naar laatste rustplaats begeleid

Lees ook: Permanente herdenkingsplek voor verongelukte Ilayda de Hond (15) uit Heerhugowaard aan andere kant van Westtangent

Lees ook: College Heerhugowaard werkt aan snelheidsremmende maatregelen: Westtangent racebaan-af

Meer nieuws uit Alkmaar