Premium

Studio 22 in Alkmaar is het uitgaansgeweld zat. De eigenaar sluit uit protest vrijdag vroeg het café

Studio 22 in Alkmaar is het uitgaansgeweld zat. De eigenaar sluit uit protest vrijdag vroeg het café
Eigenaar Marthijn van Studio 22 komt in actie tegen uitgaansgeweld.
© jjfoto.nl/Jan Jong
Alkmaar

Uit protest gaan vrijdagavond de deuren dicht van café Studio 22 aan het Waagplein in Alkmaar. De eigenaar is het Alkmaarse uitgaansgeweld zat. Tussen vechtende tieners springen trekt hij niet meer. Dat bekoopt hij straks nog met z’n leven, vreest hij.

,,Er is keer op keer ellende. Dertig jaar geleden kon je er misschien nog tussen springen. Ik doe dat niet meer, dan krijg ik meteen een doodsbedreiging’’, aldus eigenaar Marthijn (vanwege de angst voor represailles wil hij niet met achternaam in de krant, red.) over het escalerende uitgaansgeweld.

Zijn actie volgt na weer uitgaansgeweld op het Waagplein afgelopen weekeinde. Bij studio 22 werden de ramen ingegooid.

Het is regelmatig raak bij het uitgaan in de binnenstad. De ambulance moest dit jaar bijna twintig keer komen voor letsel na horecaoverlast.

Deze vrijdag is Studio 22 open tot een uur of één voor het volwassen publiek. Daarna sluit het café. ,,Ik hoop dat het een signaal geeft. Genoeg is genoeg.’’

Lees ook: Geruïneerd gebit, drinken door rietje: Alkmaarder (18) doet aangifte tegen barkeeper na ’extreem’ optreden

Guardia civil

Hij baalt dat hij het uitgaansgeweld moet bestrijden. ,,Maar wij mogen niets en de portier kan ook niets. Moet er niet strenger gestraft worden? In Spanje met de guardia civil flikken ze dit niet.’’

Hoewel niet alle buren het eens zijn met de sluiting van Studio 22, staat hij niet alleen in zijn actie tegen horecageweld.

Naar aanleiding van vorige week marcheren er dit weekeinde vier extra portiers over het Waagplein, de blikken zijn gericht op rapaille met kwaad in de zin. Er hangen onder meer posters en huisregels. De boodschap dat het uitgaanspubliek zich moet gedragen. ’We zetten een streep door asociaal gedrag’.

Aanjagers zijn onder anderen Sil Vedel van café ’t Hartje en Karin Hiemstra en Miriam Geerlings van de Koninklijke Horeca Nederland.

Lees ook: Incidenten op Waagplein in Alkmaar hebben ’lang niet altijd met horecaklanten te maken’, stelt voorzitter branchevereniging

Hiemstra’s grote droom is om het uitgaansgebied te omheinen à la Rembrandtplein in Amsterdam. Het gaat dan om onzichtbare hekken, maar het moet wel duidelijk zijn dat het om één afgebakend horecaconcentratiegebied gaat. Bezoekers betreden dan een gebied, waar de horeca het zeggen over heeft. ,,Dat geeft juridische slagkracht’’, benadrukt ze.

Verder denkt Hiemstra eraan om het plein ’liever’ te maken met meer groen. ,,Dat werkt positief. Er wordt dan minder gesloopt.’’

Een andere idee is een busje met een camera’s bovenop die 360 graden draait. ,,Camera’s schrikken af’’, zegt Vedel. Het heeft het bijkomend effect dat er minder blauw op straat nodig is. De horeca-mensen zijn het erover eens dat veel agenten op straat soms ook juist escalerend werkt. ,,De spanning staat er dan meteen op’’, beaamt Geerlings.

Stampei

De Bacardi mixdrankjes zijn thuis op. Hup, richting Waagplein. De portier verijdelt de doorgang naar het café. Te dronken, luidt het oordeel. Dan maar buiten hangen, rotzooi trappen.

,,Die maakt stampei’’, zegt Karin Hiemstra, voorzitter van de Koninklijke Horeca in Alkmaar en eigenaar van fonduerestaurant de Fransman.

Na drie of zelfs vier uur in de nacht blazen beschonken jongeren, die wel naar binnen mochten, de aftocht. Het punt waar het allemaal samenkomt. ,,Het kruitvat-effect’’, zegt Hiemstra.

Het ontploft op het plein.

De slechterik is de horeca, is het gevoel dat de horeca-uitbaters bekruipt. Het uitgaansgeweld wordt hun in de schoen geschoven, is ook het gevoel van Sil Vendel van cafe ’t Hartje. ,,Maar de horeca heeft het écht wel voor elkaar. Camera’s, beveiliging. Binnen gebeurt er niets. Het is op straat. De narigheid gebeurt voor de deur.’’

Lees ook: Incidenten op Waagplein in Alkmaar stapelen zich op: weer onrustig uitgaansweekeinde met opstootjes en vechtpartijen

Slapeloos

Het zijn de mensen in de horeca die het langste last hebben van de ellende, volgens Hiemstra. ,,De horeca-eigenaren hebben slapeloze nachten. Een horecamens is ook een mens. Hij zit hier niet op de wachten, hij vindt het heftig. Hij wil ook gewoon op tijd naar huis. De kelner heeft ook een seksleven.’’

Er wordt naar de horeca gekeken om iets te doen aan de overlast, maar de middelen worden niet aangereikt. Zelfs het zogenoemde horecainterventieteam, bestaande uit agenten, beveiligers, handhavers en hulpdiensten, wordt uitgekleed. In het nieuwe jaar gaat het aantal agenten eerst van tien naar acht en later naar zes.

Het aantal portiers kan omhoog, maar die mogen niets op straat. ,,Ze mogen ’au’ zeggen als ze worden neergestoken’’, zegt Marthijn van Studio 22.

Sinds 2015 gelden vrije sluitingstijden in Alkmaar met tot diep in de nacht akkefietjes en erger. Dat terugdraaien vindt hij geen optie,, Dan vertrekt de ene ondernemer na de andere ondernemer. Het wordt een dooie boel.’’

En een stad zonder of met weinig horeca moet je niet willen, zegt Hiemstra. ,,Dat kan echt niet. Kijk naar Stompetoren nu. Die heeft niets en daar zijn ze ontevreden.’’

Gedrag

Regiomanager Miriam Geerlings van de Koninklijke Horeca Nederland zoekt het probleem bij gedrag. De harde kern van de herrieschoppers bestaat uit thuisdrinkers van net achttien jaar oud die door groepsdruk uit de band springen. Er moet bij de ouders aangeklopt kloppen, stelt ze. Ze pleit voor voorlichting en opvoeding.

Hiemstra: ,,Ouders reageren vaak met ’mijn kind doet dat niet.’ Vervolgens staat het kind met een pil op en een ballon in de hand herrie te schoppen in de stad.’’

Het is overigens een type klant dat de horeca als kiespijn kan missen, vult Vedel aan. De thuisdrinkende jeugd geeft nauwelijks iets uit.

Om er als horeca toch nog samen uit te komen, wordt nu aan een horecaconvenant gewerkt door de Koninklijke Horeca. De organisatie hoopt dat heel horeca Alkmaar eraan meedoet. ,,Een goede samenwerking is de kern.’’

Tot het convenant behoort een keurmerk. De horecazaak die zijn zaakjes op orde heeft, verdient het certificaat ’veilig uitgaan’.

De helft van horeca Alkmaar is lid van de Koninklijke Horeca. Dat lijkt weinig, maar het zijn vooral thuisbezorgd- en afhaalzaken die afhaken. Negentig procent van de restaurants, hotels en cafés doet mee. Het is alsof je lid bent de BOVAG én de ANWB, volgens Hiemstra.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen