Ontmoet de pasgeboren Silver, de eerste opgevangen jonge grijze zeehond in het land dit seizoen

Ontmoet de pasgeboren Silver, de eerste opgevangen jonge grijze zeehond in het land dit seizoen
Silver, de eerste opgevangen zeehond van dit seizoen.
© Foto Ecomare
De Koog

Pasgeboren, naar schatting nog geen week oud. Silver - zo heeft Ecomare het dier genoemd - is de eerste opgevangen jonge grijze zeehond van dit seizoen in Nederland. Aan het spoor op het strand te zien, heeft het dier lang rondgezworven op het strand, laat Ecomare weten.

Silver is doodmoe en kan zijn ogen nauwelijks openhouden. Hij moet in quarantaine eerst goed uitrusten en op krachten komen. In Ecomare wordt hij goed warm gehouden door vloerverwarming. Over acht dagen mag hij waarschijnlijk zijn eerste haring eten.

Tekst gaat verder onder foto.

Ontmoet de pasgeboren Silver, de eerste opgevangen jonge grijze zeehond in het land dit seizoen
De zeehondenpup moet nu flink uitrusten van zijn avonturen.

Opvallend grijs

Silver heeft zijn naam te danken aan de opvallende grijze haarkleur: grijze zeehonden worden geboren met een lange witte vacht.

Van de moeder van Silver was geen spoor te bekennen en de pup is nog te jong om voor zichzelf te zorgen. Reden voor de medewerkers van Ecomare om het dier mee te nemen naar de opvang.

Zwemmen

Het is het geboorteseizoen van de grijze zeehond: pups worden meestal geboren op zandplaten. Waarschijnlijk is Silver van de zandplaat afgespoeld en heeft hij daarna een tijdje in het water doorgebracht, voordat hij op het strand belandde. Jonge grijze zeehonden kunnen zwemmen, maar doen dat meestal niet in de eerste weken van hun leven.

Groot en dik

Silver is 13,4 kilo en werd gevonden bij paal 23. Ook bij paal 28 werd een jonge zeehond gevonden. Deze hoefde niet mee naar de opvang: het dier was groot en dik en heeft geen hulp nodig. Ecomare blijft de zeehond wel in de gaten houden.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen